Rinkeby bibliotek

Rinkeby bibliotek

Den här veckan
Veckodag Tid Öppet/Stängt
Måndag 10:00 - 18:00
Tisdag Stängt
Onsdag 10:00 - 18:00
Torsdag Stängt
Fredag 10:00 - 18:00
Lördag Stängt
Söndag 12:00 - 16:00

Med anledning av covid-19: Risken för smittspridning av coronaviruset är mycket hög. Besök oss bara om du bedömer det som nödvändigt. Känner du dig inte fullt frisk ska du inte komma till biblioteket. 

  Besök oss

  Adress
  Skårbygränd 1
  163 72 Spånga

  Visa på karta (Google Maps)

  Om oss

  Detalj från Rinkeby biblioteks exteriör

  Med anledning av covid-19: Känner du dig inte fullt frisk ska du stanna hemma och inte vistas i bibliotekens lokaler. Läs gärna en e-bok

  Utökad service med anledning av covid-19:

  Boken kommer! Bor du i Rinkeby, är 70+ eller i riskgruppen och inte kan komma till biblioteket för att låna böcker? Ring Rinkeby bibliotek på 08-508 30 600  eller maila rinkeby.ssb@stockholm.se, så levererar vi böcker till din ytterdörr utifrån dina önskemål.

  Låna en Take away-kasse med böcker som bibliotekarierna valt ut efter tema. Du lånar böckerna som vanligt i automaten på biblioteket. Finns för både barn och vuxna.

  Biblioteket ligger i Rinkeby centrum i samma byggnad som Folkets hus. Där finns även medborgarkontor, Rinkeby Multimediacenter, ABF, samt utbildnings- och samlingslokaler.

  I Rinkeby bor cirka 17 000 människor varav cirka 90 % har utländsk bakgrund. Fler än 100 språk talas på en yta av en kvadratkilometer. En av de viktigaste uppgifterna för biblioteket är att hjälpa invånarna med utländsk bakgrund att erövra det svenska språket, men också att erbjuda litteratur på deras modersmål. Biblioteket har också ett väl utbyggt samarbete med Rinkebys skolor och skolklasser bjuds regelbundet in för att ta del av bokpresentationer och olika läsfrämjande projekt. Ett uppmärksammat projekt som gett goda resultat för barns läsning är Listiga Räven.

   

  Många i Rinkeby upplever biblioteket som sitt andra vardagsrum och kommer hit för att träffa vänner eller läsa tidningar från hela världen. Biblioteket ordnar också flertalet fritidsaktiviteter för barn och ungdomar såsom skrivarkurser och pyssel. Biblioteket har en hel del unikt material i beståndet, bland annat rymmer det stiftelsen Abrahams Barns samling av teologisk litteratur samt deras "artefaktotek" med olika religiösa föremål som lånas ut för undervisning. Biblioteket har också mottagit en omfattande bokdonation från Per Wästberg, författare och ledamot av Svenska Akademien. Boksamlingen kallas "Per Wästbergs Afrikasamling" och består av böcker om Afrika och böcker av afrikanska författare.

  Nobel i Rinkeby och Tensta är en tradition som funnits sedan 1988. Varje år bjuds Nobelpristagaren i litteratur till Rinkeby bibliotek. Besöket är mycket uppskattat och pristagaren tar del av ett program skapat av barn från skolor i området. År 2020 sker arbetet på Enbacksskolan i Tensta samt Askebyskolan och Kvarnbyskolan i Rinkeby i samarbete med författarna Annelie Drewsen och Gunilla Lundgren. Läs mer och följ arbetet på www.nobelirinkeby.se 

  Rinkeby bibliotek har också en Facebooksida som uppdateras så gott som dagligen med boktips, inblickar i biblioteksarbetet och tips på aktiviteter i Rinkeby med omnejd.

  Kontakta biblioteket för information om bland annat hissar, dörröppnare, hörselslinga, hinder och toaletter.

  Välkomna till vår Facebooksida.

   

  Besök oss

  Adress
  Skårbygränd 1
  163 72 Spånga

  Visa på karta (Google Maps)

  Kontakt

  Telefonnummer
  Bibliotekens kundtjänst
  08-508 30 900
  Rinkeby bibliotek
  08-508 30 600
  Rinkeby Biblioteks barnavdelning
  08-508 30 602
  E-post
  rinkeby.ssb@stockholm.se

  När du kontaktar oss via brev, e-post eller formulär på webbplatsen, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).

  Senast uppdaterad
  2021-05-07

  Skriv ut

  Till toppen av sidan