Katitzi

av Katarina Taikon (E-media, E-bok, EPUB) 2015, Svenska, För barn och unga

Till alla barna säjer jag: Jag tycker du ska läsa den här boken!

Till alla mammor och pappor säjer jag:

Någon har sagt: ”Barn är renhjärtade och därför är de klarsynta – och därför har de inga fördomar.”

Men ändå – en dag finns fördomarna i deras hjärtan.

Och jag undrar – vem har satt dit dom? Är det du?

Jag tycker du ska läsa den här boken!

Beppe Wolgers

 

Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan, och var som vilket annat barn som helst. Hon kivades med sina syskon och lekte med sin hund, hon var snäll ibland och dum ibland precis som alla andra. Men trots att hon var som vem som helst så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon var rom.

Katitzi-böckerna har älskats av generationer barnboksläsare och nu kommer de äntligen i nyutgåva, varsamt reviderade av Lawen Mohtadi i nära samarbete med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

Katarina Maria Taikon-Langhammer (1932–1995) var en svensk författare av romsk härkomst som kämpade i många år för romernas rättigheter i Sverige. Liksom de flesta romer i sin generation gick hon inte i skola, utan fick lära sig läsa och skriva som vuxen. Hon tilldelades ABF:s litteraturpris 1964.

Upphov Katarina Taikon ; [illustrationer: Joanna Hellgren]
Utgivare/år Stockholm : NoK Elib distributör, 2015
Format E-media E-bok EPUB
Kategori
ISBN 9789127141575
Anmärkning Fortsättes av: Katitzi och Swing ; Katitzi i ormgropen ; Katitzi rymmer ; Katitzi, Rosa och Paul ; Katitzi i Stockholm ; Katitzi och Lump-Nicke ; Katitzi i skolan ; Katitzi Z-1234 ; Katitzi barnbruden ; Katitzi på flykt ; Katitzi i Gamla Sta'n ; Uppbrott, E-bok
Klassifikation Hcf/DR
Till toppen av sidan