Världens bästa land

berättelser från Tensta, en svensk förort

av Anders Sundelin (E-media, E-bok, EPUB) 2010, Svenska, För vuxna

När Anders Sundelin besökte Tensta insåg han att han beträdde okänd mark. ”För detta var något jag aldrig läst om – en plats som varken var det helveteshål varifrån all ondska emanerar eller det mångkulturella paradis tidningarna brukade gå på om.”

Anders Sundelin följer under flera års tid en högstadieklass, där inte en enda elev har svenskt ursprung. Han möter människor som Abdi Rashid, som städade sig genom hela nittiotalet, men vars meritlista ingen längre vill se, eller Nantavit Bunpuckdee, som var ledare för ett fruktat ungdomsgäng, och som nu funderar på hur hans liv blivit om han inte blivit utvald till en av de omskrivna värstingresorna. Sundelin funderar på varför Tenstas bebyggelse gör honom deprimerad och varför bara två av 82 socialsekreterare, knappt 5% av områdets 440 lärare och ingen av rektorerna bor här.

Världens bästa land handlar om människor som kommit till Sverige från alla världens hörn, som talar bättre svenska än sina barn som är födda här, som betraktas som främlingar men som vet att de aldrig kommer att leva någon annanstans. Den handlar om det nya Sverige.

Anders Sundelin är författare och journalist. Han har bl.a. skrivit böckerna Fallet Wennerström (1999) och Främlingen i Falun (2002).

Upphov Anders Sundelin
Utgivare/år Stockholm : Leopard Elib distributör, 2010
Format E-media E-bok EPUB
Kategori
ISBN 9789173433464
Antal sidor 215 sidor
Anmärkning E-bok (Pdf, Mobi, EPUB), Pdf (215 s.)
Klassifikation Ohd-c/DR
Till toppen av sidan