Ingen du känner

av Christina Wahldén (E-media, E-bok, EPUB) 2012, Svenska, För barn och unga

Alltihop hände på sommarlovet efter nian.
Vi skulle åka hem till Turkiet över sommaren som vanligt.
- Lova att du inte blir bortgift nu, sa Aida, min bästa vän.
Hon lät orolig, men jag skrattade bara åt henne. Mina föräldrar är inte såna. De skulle aldrig tvinga mig att göra något jag inte ville.
Vi skulle ju bara hem på lite semester.

Shevins mål i livet är att bli yogalärare. Hon vill kunna röra sig fritt. På alla sätt. Sommaren efter nian åker Shevin med sina föräldrar och syskon till familjen i Turkiet. Aida är livrädd att hon inte ska komma tillbaka, de har ju sett andra tjejer i skolan som åkt iväg över sommarlovet och inte kommit tillbaka. Men Shevin lovar Aida dyrt och heligt att inte bli bortgift. Fast det blir inte så. Hon tvingas förlova sig och gifta sig med en man hon aldrig tidigare träffat.

Regeringen håller på (2012) att utreda om man kan skärpa lagen, att kriminalisera barn- och tvångsäktenskap. Man vill också ta bort undantaget i lagen som tillåter barn under 18 år att gifta sig. Exakt hur många tvångsgifta svenskar det finns i dag vet ingen. Men Ungdomsstyrelsens kartläggning från 2009 visar att 8 500 ungdomar är oroliga för att de inte ska få välja sin partner.

Christina Wahldén har återigen skrivit en stark och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många flickors, och även pojkars, verklighet. Det är omöjligt att inte beröras.

Upphov Christina Wahldén
Utgivare/år Stockholm : R&S Elib distributör, 2012
Format E-media E-bok EPUB
Kategori
ISBN 9789129684353
Antal sidor 204 sidor
Anmärkning E-bok (Pdf, EPUB), Pdf (204 s.)
Klassifikation Hc.01/DR
Till toppen av sidan