Onda nätters drömmar

Onda nätters drömmar

november 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel

av Peter Englund, 1957- (E-media, E-bok, EPUB) 2022, Svenska, För vuxna

Vändpunkt, november 1942. Världen står och väger mellan barbari och civilisation, vad som helst kan hända. Ingen vet att historiens största globala katastrof – andra världskriget – nu är på väg att avgöras. Allra minst de som är mitt uppe i den. Här får vi följa några av dem, hela vägen in i deras allra innersta, under den ödesmättade månaden.

De är 39 högst olika människor. De kommer ifrån Algeriet, Italien, Kina, Sovjetunionen, Japan, Frankrike, USA. De befinner sig i El Alamein, Guadalcanal, Stalingrad, Treblinka. Eller i Paris, Berlin eller någon fredlig småstad ingen hört talas om. De är militärer och civila, från båda sidor: hemmafruar, journalister, krigsfångar, flyktingar, partisaner, sexslavar, soldater, studenter. Och de flesta är unga – åtminstone alldeles för unga för att behöva genomleva ett grymt krig på nära håll.

Genom deras bevarade vittnesmål – brev, dagböcker, memoarer – har Peter Englund skapat en lika laddad som intim berättelse om krigets vändpunkt, skildrad inifrån, nära, och får den därigenom att framträda på ett alldeles nytt vis.

Upphov Peter Englund.
Utgivare/år 2022
Format E-media E-bok EPUB
Kategori
ISBN 9789127160095
Anmärkning E-bok, Online epub (20.93 MB), Offline epub med Adobe-kryptering (20.35 MB)
Klassifikation K.54/DR K.54
Till toppen av sidan