En stund är vi vackra på jorden

av Ocean Vuong, 1988- Andreas Lundberg (E-media, E-bok, EPUB) 2020, Svenska, För vuxna

En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden.

Berättaren mobiliserar språkets hela kraft för att fylla det hålrum där orden sviker och våldet regerar. Som i hemmet präglat av fattigdom och armod, där en mor och mormor med traumatiska erfarenheter av Vietnamkriget tar ut sin frustration på Little Dog mellan manikyrkunderna. Som i det omgivande samhället som märker ut hans gryende sexualitet som fel. Den första förälskelsen i en äldre pojke, en förtrollad sekvens som utspelar sig mot fonden av ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opiatkris, blir endast en tillfällig respit från kampen för att hitta en plats, sin plats. Little Dog fortsätter att samla sina trasiga bitar och tvätta dem rena från råhet och smuts tills de skimrar av förundran.

Att läsa den har boken är att låta hela ditt liv fyllas upp av den, men inte på något övergående sätt. Vuongs poesi stannar kvar i blodet långt efter det att orden tagit slut.
USA Today

[Vuong] ar en fantastisk historieberättare Den här boken är ingen vanlig roman. Den här saken lever.
Entertainment Weekly

Upphov Ocean Vuong ; översättning: Andreas Lundberg.
Originaltitel On earth we're briefly gorgeous
Utgivare/år 2020
Format E-media E-bok EPUB
Originalspråk Engelska
Kategori
ISBN 9789127161047
Anmärkning E-bok, Online epub (0.86 MB), Offline epub med Adobe-kryptering (0.86 MB)
Klassifikation Hcee.01/DR Hcee.01
Till toppen av sidan