Periodiska systemet

Periodiska systemet

av Primo Levi (E-media, E-bok, EPUB) 2017, Svenska, För vuxna

»Periodiska systemet är en unik bok, ett växelspel mellan spetskunskap, en fruktansvärd erfarenhet och en hisnande litterär talang.« | The Guardian

Periodiska systemet är på samma gång självbiografisk skrift och en reflektion över den mänskliga naturen såsom förbunden med den materiella kemin. I 21 kapitel, rubricerade som grundämnena, berättar Auschwitz-överlevaren Primo Levi på den klaraste, vackraste prosa om sina släktingar och kamrater, från förkrigsåren i hemstaden Turin, via krigsårens partisankretsar, fram till att han deporteras, som antifascistisk partisan och jude, till lägret.
Periodiska systemet [Il sistema periodico, 1975] är litteratur som finner sin egen unika form bortom genrer. Ett mästerverk av författaren och kemisten, och ett av vår tids största vittnen, Primo Levi.
Här i svensk översättning av Ingrid Börge och med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Kaj Schueler.

PRIMO LEVI [1919–1987], född i Turin, var en italiensk författare och kemist, som överlevde Auschwitz och som vittnat därom i ett flertal böcker som gjort Levi till en av de viktigaste författarna inom det vi kallar vittneslitteratur.

»Den bästa bok om naturvetenskap som någonsin skrivits.« | Royal Institution of Great Britain

»Vartenda kapitel överraskar, med insikter, stor humor och ett språk som gång efter annan blir stor poesi.« | The New Yorker

Upphov Primo Levi ; översättning av Ingrid Börge
Originaltitel Il sistema periodico
Utgivare/år Stockholm : Modernista 2017
Format E-media E-bok EPUB
Originalspråk Italienska
Kategori
ISBN 978-91-7701-603-8, 91-7701-603-3
Anmärkning E-bok
Klassifikation Hcei.01/DR
Till toppen av sidan