Operation Tungt vatten

Operation Tungt vatten

sabotaget mot Hitlers atombomb

av Neal Bascomb Erik Nisser (E-media, E-bok, EPUB) 2017, Svenska, För vuxna

»Neal Bascombs bok Operation tungt vatten är något så ovanligt som en noggrant efterforskad fackbok som mest liknar en välskriven spänningsroman … Bascomb lyckas fantastiskt bra. Med hjälp av rapporter, dagböcker och intervjuer skildrar han närgånget och personligt de ibland extrema umbäranden som sabotörerna uthärdade … en både spännande och läsvärd bok, som även passar läsare utan större militärhistoriskt intresse.« Tidningen Militär Historia 

1942 fruktar de allierade det värsta: Nazityskland håller på att bygga en egen atombomb. Det enda som saknas är tillräckligt stora mängder tungt vatten för att skapa en fungerande kärnreaktor. För att stoppa tyskarna måste den enda anläggningen som tillverkar tungt vatten förstöras — Norsk Hydros fabrik i det tyskockuperade Norge.

Operation tungt vatten är den bästsäljande författaren Neal Bascombs skildring av händelserna som kulminerade i nio norska kommandosoldaters attack på den avlägset belägna tungvattenfabriken och deras dramatiska flykt till Sverige efteråt.

Den militära operationen som satte stopp för Nazitysklands kärnvapenprogram hör till en av de mest spektakulära händelserna under andra världskriget. Med hjälp av aldrig tidigare publicerade brev och dokument har Neal Bascomb åstadkommit en thrilleraktig skildring av det mytomspunna händelseförloppet.

Upphov Neal Bascomb ; översättning: Erik Nisser ; [faktagranskning av svensk utgåva: Lennart Westberg]
Originaltitel The winter fortress
Utgivare/år Lund ; Stockholm : Historiska media 2017
Format E-media E-bok EPUB
Originalspråk Engelska
Kategori
ISBN 9789175455051
Anmärkning E-boklibrisxl
Klassifikation Kdb.54/DR K.54b/DR
Till toppen av sidan