Inställt: Filosoficafé på Telefonplans bibliotek

Datum:

Tid: -

Telefonplans bibliotek

Evenemanget är inställt

Välkommen till höstens tre filosofiaftnar - alla med aktuella teman. Ingen föranmälan behövs och heller inga förkunskaper.

Kategori: Filosofi, Samtal och debatt
Målgrupp: Vuxna, Unga
I samarbete med: Svenska sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP) och ABF Stockholm
Övrig information: Plats: Studierummet på Telefonplans bibliotek

Filosofera om naturen, gemenskapen och om hoppet!

 

I höst återvänder vi till några av de brinnande frågorna som berör hur vi lever tillsammans idag. Vi kommer utforska detta utifrån tre nivåer: mikro, mezzo och makro - min värld, vår relationella värld och den större helheten. Att vi inte ska ta vår demokrati för givet är något som blivit obehagligt verkligt, vad kan vi genom att filosofera göra för att stärka demokratin? När vi filosoferar står något på spel. Vi lyssnar öppet och nyfiket, vi utmanar oss själva och varandra, för att nå en djupare förståelse och kanske till och med visdom att rusta oss med… 

 

Som vanligt bjuder biblioteket på fika. Och du behöver inga förkunskaper i filosofi eftersom vi utgår från våra egna erfarenheter och vad som uppstår i samtalet tillsammans. Varmt välkommen!

 

28 september klockan 17.00-19.00     Tema: NATUREN

Att vi behöver ändra vår relation till naturen igår är ingen nyhet. Vi kommer inspireras av tänkare som jobbar med just denna fråga. För vad är egentligen natur? Vad gör verklig skillnad för klimatet? Hur skapar vi en djupare samhörighet med naturen på riktigt? Och varför är det så svårt?!

 

26 oktober klockan 17.00-19.00    Tema: GEMENSKAP

Många är ensamma idag och forskningen visar tydligt vad känsla för sammanhang (KASAM) kan göra för vår hälsa. Trots behovet av gemenskap är färre och färre engagerade i föreningar, många ”sammanhang” kanske florerar i den digitala världen? Vad är gemenskap och hur förhåller det sig till existentiell hälsa och ohälsa? Hur påverkar gemenskapen vår demokrati? Vad hindrar gemenskap att blomstra?

 

23 november klockan 17.00-19.00     Tema: HOPP

I en tid av krig, pandemi, svält och klimatförändringar… hur kan vi behålla en känsla av hopp och inte förlora oss i sorgen, ilskan och oron över vad som sker? Många filosofer anser att hopp är naivt och kontraproduktivt för verklig förändring. Samtidigt verkar det vara ett djupt mänskligt behov. Vad är hopp? Hur uppstår det? Vad ger oss hoppet att leva när livet känns för svårt? Vad ger oss hopp att tro på en bättre värld… och göra något åt det?

 

Samtalsledare: Adam Wallenberg, filosofisk praktiker, konstnär och konstpedagog på moderna museet 

 

 Arr: ABF Stockholm och Svenska sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP) i samarbete med Telefonplans bibliotek.

Inställt

Filosofi