Brodera tillsammans för biologisk mångfald

Datum:

Tid: -

Vällingby bibliotek

Gillar du att brodera? Vill du bevara mångfalden av arter i vår svenska flora och fauna? I så fall är du välkommen att delta i textilkonstnären Katarina Frifarares broderi- och lapptäckesprojekt, The more the merrier!

Kategori: Skaparverkstad
Målgrupp: Unga, Vuxna
I samarbete med: Katarina Frifarare

Mer om kontnären, konstprojektet och rödlistade arter

Mer om konstnären, konstprojektet och rödlistade arter

Vi träffar konstnären Katarina Frifarare och broderar namnen på rödlistade arter i Sverige. De broderade tygbitarna kommer sedan att bilda ett lapptäcke som belyser mångfald, naturen och människan. 

Du behöver inte ha med dig något material, allt finns på plats. 

 

Konstprojektet "The more the merrier" handlar om hållbar utveckling. Det skapar tillfällen för möten och samtal genom handarbetet. Inga förkunskaper krävs och du behöver inte anmäla dig i förväg. 

Katarina Frifarare

Katarina Frifarare är en konstnär som sätter hantverket och slöjden i fokus. Teknikerna innefattar främst vävning, sömnad, färgning, lappning, broderi samt olika slöjdtraditioner och tekniker. Hennes arbeten berör ofta reflektioner kring människan som social varelse i förhållande till sin omgivning och till sin historiska och samtida kontext. Handarbetet fungerar i hennes verk som en port till kunskap och gemenskap. Frifarare är utbildad vid Konstfack och Stockholms Universitet.

 

Rödlistade arter i Sverige

Den svenska rödlistan är en lista över arter och deras hotstatus i Sverige. Bedömningen görs utifrån internationellt vedertagna kriterier som baseras på flera olika riskfaktorer och resulterar i att arten hamnar i en viss kategori. En vanlig art kan bli rödlistad på grund av att populationen minskat kraftigt. Även arter som inte minskar, men som är sällsynta och har en mycket begränsad förekomst kan bli rödlistade.

 

Rödlistan har ingen juridisk status utan är till hjälp vid identifiering och prioritering av naturvårdssatsningar, samt bidrar med kunskap för att nå uppsatta miljömål. Nästa rödlista publiceras 2026. Vill du söka efter en enskild arts bedömning ska du gå till artfakta.se.

 

Här kan du läsa mer om rödlistning av arter i Sverige:

SLU Artdatabanken (extern länk)

Broderade tyglappar med röd text på ett bord.
Foto: Katarina Frifarare