Besvärliga ärliga kvinnor - om Wägner & Benedictsson

Datum:

Tid: -

Tranströmerbiblioteket och live på Biblioteket Play

Arrangör: Tranströmerbiblioteket

Bokningen är nu stängd

Inför den internationella kvinnodagen, 8 mars, bjuder vi in till ett samtal mellan författarna Elisabeth Åsbrink och Ulrika Knutsson. I fokus ligger deras respektive böcker ”Mitt stora vackra hat” och ”Den besvärliga Elin Wägner”, som porträtterar två av våra största historiska författare: Victoria Benedictsson och Elin Wägner.

Kategori: Författarträff, Föreläsning
Målgrupp: Vuxna
I samarbete med: Läromedelsförfattarna

Boka plats

Evenemanget är gratis, men du måste boka plats.

Samtalet äger rum på Tranströmerbiblioteket. Det sänds även live på Biblioteket Play.

 

"Detta avskyvärda att icke få vara människa endast kvinna, kvinna, kvinna!" Så skrev författaren Victoria Benedictson i sin dagbok i slutet av 1800-talet. En tid då det var allt annat än enkelt att vara just kvinna. Vid samma tid föddes Elin Wägner, författaren och journalisten som kom att viga sitt liv åt kvinnors rättigheter.  

 

Victoria Benedictsson och Elin Wägner ses idag som två av våra viktigaste författare genom tiderna. De var banbrytande för sin tid och banade genom sina författarskap väg för framtidens kvinnor. Med pennan som vapen utmanade de rådande normer och förväntningar på vad det innebär att vara kvinna. De var besvärligt ärliga och skildrade kvinnans roll runt sekelskiftet, där valet ofta stod mellan underkastelse och att göra sig fri till ett högt pris. 

 

Författarna Elisabeth Åsbrink och Ulrika Knutson har porträtterat dessa kvinnor i sina böcker “Mitt stora vackra hat” och ”Den besvärliga Elin Wägner”. Vilka var Victoria Benedictsson och Elin Wägner? Och vad har vi dessa kvinnor att tacka för? Under samtalet kommer vi diskutera deras betydelse för såväl sin egen tid som för framtida generationer. Vi kommer även gå in på själva skrivprocessen och arbetet bakom böckerna. Vad är viktigt att tänka på när man ska skriva om en annan person? Och hur är det egentligen att redogöra för en främmande människas liv? Varmt välkommen på ett författarsamtal om historiska kvinnor som gått före i kampen för jämställdhet. 

Foto: Sören Vilks, Sören Håkanlind.