Bör vi bränna Sade?

Bör vi bränna Sade?

av Simone de Beauvoir Anna Petronella Fredlund Pietro Maglio Anna-Karin Selberg (E-media, E-bok, EPUB) 2014, Svenska, För vuxna

Enligt Simone de Beauvoir är Marquis de Sades förtjänst att han framvisar de despotiska hemligheterna i den patriarkala politiska maskinen. Samtidigt visar Beauvoir hur Sade, med sina gestaltningar av tyrannen som tar sig friheter med sitt offer, misstar begreppet frihet för makt. Denna essä brukar sägas fullbordar den fenomenologiska vändningen till kroppen (och sexualiteten) i Beauvoirs existentialistiska filosofi, ursprungligen skriven [1951 resp. 1952] som ett svar på förfrågan om att skriva förord till Sades Justine.


Simone de Beauvoir [1908–1986] var en fransk filosof, feminist, samhällsteoretiker, politisk aktivist, essäist och roman- och memoarförfattare. Ett av de allra viktigaste namnen i den existentialistiska rörelsen. Beauvoirs mest inflytelserika verk är den feministiska essän Det andra könet [Le Deuxième Sexe, 1949], som i dag räknas till 1900-talets viktigaste filosofiska verk.

Upphov Simone de Beauvoir ; översättning av Anna Petronella Fredlund
Originaltitel Faut-il brûler Sade?
Utgivare/år Stockholm : Modernista Elib distributör, 2014
Format E-media E-bok EPUB
Originalspråk Franska
Kategori
ISBN 9789176450987
Anmärkning E-bok
Klassifikation Dg/DR
Till toppen av sidan