Pilgrimsfalken

Pilgrimsfalken

av John Alec Baker Andreas Vesterlund Jonas Ellerström (Bok) 2021, Svenska, För vuxna

J A Bakers mästerverk Pilgrimsfalken (The Peregrine) i nyöversättning av Andreas Vesterlund och med efterord av Jonas Ellerström. Vi följer författaren när han under ett vinterhalvår (oktober till april) spanar efter den skyggaste och skickligaste av rovfåglar. Han strövar omkring i det engelska kustlandskapet med sin kikare. Det gäller att förflytta sig omärkligt genom vegetationen eftersom pilgrimsfalkar är oerhört observanta och registrerar minsta detalj som förändras i det milsvida synfältet. Även falkens bytesfåglar är vaksamma. När en falk närmar sig lyfter andra fåglar från marken och flyr för sina liv. De flesta klarar sig men inte alla. Plötsligt slår han till, i luften. Störtdyker mot en duva, mås eller vipa, dödar den omedelbart genom ett hugg i en halskota och landar med den på den utvalda platsen för dagens sparsmakade måltid. J A Baker var totalt okänd som författare när han skickade manuskriptet om sitt envisa falkskådande till ett förlag i London. Boken kom ut 1967, har allt sedan dess tryckts i otaliga upplagor och har genom sina detaljerade skildringar blivit något av en kultbok för naturvänner. Därtill är Bakers sätt att berätta så skickligt, så gestaltande att boken idag dessutom betraktas som en litterär klassiker. Nyöversättning av Andreas Vesterlund. Efterord av Jonas Eller­ström. "Nature writing at its absolute best." THE GUARDIAN "One of the finest works on nature ever written." BBC WILDLIFE Pilgrimsfalkar är så skygga och så på sin vakt att de är hart när omöjliga att få syn på, men Baker har tålamod. Han sätter sig i sinnet att han ska komma falken närmare. "Falkar sover lätt. De vaknar av att ett löv rör sig i vinden, av det vajande gräsets viskning, av skuggor som förlängs och försvinner. De är rymlingar som flytt från allt utom fruktan." Pilgrimsfalken av J A Baker. Nyöversättning av Andreas Vesterlund, efterord av Jonas Ellerström. ISBN 978-91-7742-567-0. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 224 sidor.

Upphov J A Baker ; översättning: Andreas Vesterlund ; efterord: Jonas Ellerström.
Originaltitel The peregrine
Utgivare/år 2021
Format Bok
Originalspråk Engelska
Kategori
ISBN 9789177425670
Antal sidor 219 sidor
Klassifikation Uggl

Finns på följande bibliotek

11 av 11 exemplar finns att låna,

Finns inne Bibliotek Lånetiden går ut Avdelning Placering Uppställd på
Ja (1 av 1) Bagarmossens bibliotek Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Bagarmossens bibliotek
Ja (1 av 1) Blackebergs bibliotek Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Blackebergs bibliotek
Ja (1 av 1) Farsta bibliotek Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Farsta bibliotek
Ja (1 av 1) Hornstulls bibliotek Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Hornstulls bibliotek
Ja (1 av 1) Kista bibliotek Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Kista bibliotek
Ja (1 av 1) Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket
Ja (1 av 1) Skärholmens bibliotek Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Skärholmens bibliotek
Ja (2 av 2) Stadsbiblioteket Facksal 2 Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Stadsbiblioteket
Ja (1 av 1) Tranströmerbiblioteket Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Tranströmerbiblioteket
Ja (1 av 1) Östermalms bibliotek (Fältöversten) Vuxen Hylla Ugg: Baker, John Alec Öppettider for Östermalms bibliotek (Fältöversten)
Logga in för att reservera

Läs det här innan du reserverar!
Finns boken inne på biblioteket? Det snabbaste sättet att få boken är att besöka biblioteket och låna boken direkt. Om du reserverar boken, kan det dröja upp till en vecka innan du får ett meddelande och kan hämta ut den.

Reservationer i kö: 0

Andra utgåvor

Till toppen av sidan