Eileen

Eileen

av Ottessa Moshfegh Lars Sundh Alva Dahl Amani Willett (E-media, E-bok, EPUB) 2018, Svenska, För vuxna

»Gnistrande litteratur. Som få andra lyckas Ottessa Moshfegh skildra livet som en trång och smutsig bur, och samtidigt få mig att frusta av skratt.« Johanna Frid, DN

»Eileen är en romanhjältinna som saknar motstycke.« Anna Lundvik, Sydsvenskan

»Eileen är en häpnadsväckande roman, rakt igenom mörk och överraskande.« Washington Post

Det är inte mycket med julen som gör Eileen Dunlop särskilt glad. Hon är en försynt men djupt bekymrad ung kvinna fångad mellan rollen som sin alkoholiserade pappas vårdare och ett dagjobb som sekreterare på Moorehead, ett ungdomsfängelse för pojkar, fullt av sina egna vardagliga fasor. Eileen håller på att förtäras av bitterhet och självförakt, och kompenserar sina dystra dagar med perversa fantasier och drömmar om att fly till storstaden. Samtidigt fyller hon sina nätter och helger med snattande och med att förfölja en fängelsevakt vid namn Randy.
När den smarta, snygga och gladlynta Rebecca Saint John dyker upp som Mooreheads nya kurator blir Eileen hänförd och lyckas inte motstå det som till en början framstår som en mirakulös, knoppande vänskap. I en Hitchcockartad vändning drar hennes tillgivenhet för Rebecca slutligen in henne i ett brott som går bortom hennes vildaste föreställningar.

OTTESSA MOSHFEGH är en amerikansk författare från New England, vars noveller har publicerats i The Paris Review och The New Yorker och för vilka hon fått flera priser. Eileen är hennes första roman, som hyllats unisont i den engelskspråkiga pressen. Boken har vunnit en PEN/Hemingway Award i kategorin »Bästa debutroman« och nominerats till både Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award.

»Originell, modig, mästerlig.« The Guardian

»Fullmatad med välformulerade meningar jag vill minnas. Moshfegh tar mig som läsare som gisslan.« Karenina.se

Upphov Ottessa Moshfegh ; översättning av Alva Dahl
Originaltitel Eileen
Utgivare/år Stockholm : Modernista Elib distributör, 2018
Format E-media E-bok EPUB
Kategori
ISBN 9789177812012
Anmärkning E-bok
Klassifikation Hcee.01/DR
Till toppen av sidan