Beröring

Beröring

två romaner / Adania Shibli

av ʻAdanīyah Shiblī Anna Jansson Jonathan Morén (E-media, E-bok, EPUB) 2018, Svenska, För vuxna

ADANIA SHIBLI (f. 1974) är en flerfaldigt prisbelönt palestinsk författare och dramatiker. I en utgåva med två fristående kort­­romaner -- Beröring och Vi är alla lika fjärran från kärleken -- presenteras hon nu för första gången på svenska, i översättning från arabiska av Jonathan Morén respektive Anna Jansson.

Beröring är en berättelse om en flickas försök att förstå sin plats i världen. Hon betraktar hur gräset växer eller hur solljuset förvandlar en rostflaga till guld -- i hennes värld ges detta samma vikt som en brors död eller en pågående massaker. Shibli väger varje intryck på våg, medan historien pågår mellan raderna.

Vi är alla lika fjärran från kärleken inleds med att en ung kvinna ombeds skriva ett brev till en okänd man. En passionerad brevväxling tar vid, tills mannens svar en dag upphör. Genom löst samman­satta be­rättelser i samma anda -- alla om kär­lek som avbryts, inte besvaras eller bara befinner sig på ouppnåeligt avstånd -- ­väver Shibli ihop en roman som är lika vacker som den är sorglig.

Upphov översättning från arabiska: Jonathan Morén ; Vi är alla lika fjärran från kärleken / översättning från arabiska: Anna Jansson :
Originaltitel Masās
Utgivare/år Stockholm : Tranan Elib distributör, 2018
Format E-media E-bok EPUB
Kategori
ISBN 9789188253378
Anmärkning E-bok
Klassifikation Hcesg.01/DR
Till toppen av sidan