Stolthet och fördom

Stolthet och fördom

av Jane Austen Gösta Olzon Edmund Blair Leighton Monica Einarson (E-media, Ljudbok, E-ljudbok, strömmande) 2017, Svenska, För vuxna

När Elizabeth Bennet träffar Fitzwilliam Darcy för första gången tycker hon att han är arrogant och högfärdig redan innan han högljutt förolämpar hennes utseende. När hon senare får reda på att Darcy är orsaken till att hennes älskade syster Jane inte kan få mannen hon älskar, så växer hennes redan starka motvilja mot honom ännu mer. I den spännande berättelsen som sedan följer, så visar Jane Austen hur lite man kan lita på sitt första intryck, liksom hon på karakteristiskt ironiskt sätt beskriver snobberi, dumhet, självupptagenhet samt vacklande moral i 1800-talets provinsiella medelklassliv i England. Det låter kanske trivialt, men det är det inte. Det är Jane Austen, när hon är som bäst, och Stolthet och fördom är en av litteraturhistoriens ofrånkomliga kärleksromaner.

Även om Stolthet och fördom utspelar sig omkring år 1800 fascinerar den fortfarande moderna läsare och toppar listorna över de mest älskade böckerna någonsin. Med över 20 miljoner sålda exemplar är den en av de populäraste romanerna i engelsk litteratur och den har varit föremål för många litteraturvetenskapliga forskningar. Det ständiga intresset för boken har även resulterat i ett överflöd av filmatiseringar, tv-serier och böcker, som är baserade på romanens karaktärer och teman.

"Den mest älskade boken av vår mest älskade författare." – The Independent

Upphov Jane Austen ; [Gösta Olzon, translator]
Originaltitel Pride and prejudice
Utgivare/år Horsens ; Stockholm : Viatone 2017
Format E-media Ljudbok E-ljudbok, strömmande
Originalspråk Engelska
Kategori
ISBN 9788771832006
Anmärkning Speltid: 11 tim., 24 min., E-ljudbok (strömmande)librisxl
Klassifikation Hcee.01/DR
Till toppen av sidan