Lille prinsen

Lille prinsen

av Antoine de Saint-Exupéry Martin Halland Gunvor Bang (E-media, Ljudbok, E-ljudbok, strömmande) 2015, Svenska, För vuxna

En pilot – historiens berättare – nödlandar med sitt flygplan i Saharaöknen. Där möter han den lille prinsen, som kommer från asteroiden B612, som inte är större än ett hus, och varifrån man kan se 44 solnedgångar under en dag. På B612 finns det också en ros, som den lille prinsen tar hand om, och som är hans enda vän. Den lille prinsen beslutar sig dock för att lämna sitt hem och rosen, som alltid gnäller, för att hitta nya vänner, och för att lära sig något nytt. Under sin färd till Jorden stannar den lille prinsen på olika småplaneter, befolkade av märkliga människor, med endast materiella ting för ögonen, och han funderar mer och mer över vad som egentligen är viktigt för människan. I Saharaöknen träffar den lille prinsen, förutom piloten, även en räv. Genom mötet med räven går det upp för den lille prinsen att han aldrig borde ha lämnat sin ros, som han, trots dess gnäll, älskar och känner ansvar för. Det är följaktligen den visa räven, som påminner oss alla om att "det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen."

Tillsammans med Camus’ Främlingen är Lille prinsen den franska litteraturens mest översatta klassiker. Den har sålt i över 140 miljoner exemplar över hela världen, vilket gör den till den tredje mest sålda romanen genom tiderna. Lille prinsen är egentligen en barnbok, men den existentiella berättelsen med sina filosofiska betraktelser vänder sig minst lika mycket till vuxna.

Upphov Antoine de Saint-Exupéry ; med illustrationer av författaren ; översatt från franskan av Nova Gullberg
Originaltitel Le petit prince
Utgivare/år Horsens ; Stockholm : Viatone 2015
Format E-media Ljudbok E-ljudbok, strömmande
Kategori
ISBN 9788771830347
Anmärkning Speltid: 1 tim., 56 min., E-ljudbok (strömmande)librisxl
Klassifikation Hcf/DR
Till toppen av sidan