Spännande i Stockholm (9-12 år)

Stockholm är och har varit en spännande stad, i alla fall om man får tro alla böcker om huvudstaden. Här finns allt från skurkar och spioner till övernaturliga varelser och temmelätande detektiver. Vilken blir din favoritbok?

Hon skriver om det underjordiska Stockholm

Foto: Hillevi Nagel

Susanna Nissinen är författare. Hon har skrivit boken ”Tom och den blå fågeln”, där väldigt mycket utspelar sig under marken.
– Stockholm är en sådan fantastisk plats, säger Susanna. Hon ville ha med olika delar av staden i historien. Och i den här boken blev det just det underjordiska Stockholm...

Läs intervjun med Susanna här

Spännande Stockholmsböcker för dig som är 9-12

Här hittar du tips på en massa spännande böcker som alla handlar i Stockholm på ett eller annat sätt. En del utspelar sig för länge sedan, andra i delar av Stockholm som vi inte visste fanns...

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Ture Sventon i varuhuset av

  Ture Sventon i varuhuset

  P3X är den världsberömde professor Nickels senaste uppfinning. En vätska som tar bort all lukt. Med en flaska P3X i handen kan vilken bov som helst gå fri. Det förklarar varför varuhushunden Ludvig inte kan få upp minsta spår efter den mystiske gråklädde man som nattetid hemsöker varuhuset City. Varuhuset ägs för övrigt av professor Nickels bror – hur hänger det ihop? Ture Sventon får ta sig an problemet. Det blir många trassliga ledtrådar att reda ut, men Sventon är en mycket bra – kanske den bästa – av ledtrådsuttrasslare.

 2. Omslagsbild: Stockholms blodbad av

  Stockholms blodbad

  Tolvåriga Svante Ulfsson Trana kommer till Stockholm i november 1520. Han ska se kung Kristians kröning. Kung Kristian har räckt ut en försoningens hand och slutit fred med svenskarna. Svante vet inte vad han ska tro om det. Kungens knektar har dödat hans far, och han litar inte på Kristian. Det visar sig att Svante har rätt i sina misstankar. Han blir vittne till Stockholms blodbad, då flera personer dödas. Med tur och list lyckas han fly från Stockholm... han måste varna Gustav Vasa!

 3. Omslagsbild: Skatans nyckel av

  Skatans nyckel

  Svea går i femman. Hon är rätt ensam, men bryr sig inte så mycket om det. Farmor är viktig för Svea. När farmor dör, upptäcker Svea att hon har fått nya förmågor. Och i farmors testamente står det att Svea ska ha en massa konstiga saker. Emma förstår så småningom vad hon ska göra: som Kapten Svea är hon utvald att kämpa mot mörka krafter. Det finns tre delar till om Kapten Svea: De ondas blommor (del 2), Eldflugornas herre (del 3) och Samlarens skugga (del 4).

 4. Omslagsbild: Pajazzo av

  Pajazzo

  Hela familjen Petrini åker till Stockholm för att fira jul. Det snöar, och allt är fantastiskt. På vägen stöter de på en clownliknande amerikan, som kallar sig Pajazzo. Peter, Petra och Lucy upptäcker snart att det är något väldigt konstigt med honom. Det verkar som om han har kontakt med brottslingar som är efterlysta av Interpol för mord. Deckarklubben Hemliga Ögat får ett riktigt klurigt fall att lösa den här gången. Det finns flera andra böcker i serien om Petrinideckarna. Även boken Tvillingarna utspelar sig i Stockholm.

 5. Omslagsbild: Tom och den blå fågeln av

  Tom och den blå fågeln

  Tom och hans föräldrar har flyttat till Stockholm. Ingen har frågat Tom vad han vill. Hade han fått bestämma hade de bott kvar på landet. Han vill inte bli en stadsunge. Däremot vill han vara mer som andra, men det går inte. Tom är speciell. Han kan se sådant som inte andra ser. Underliga varelser rör sig under staden, djupt nere i marken. En av dem blir Toms vän, och när han blir tillfångatagen tvingas Tom in i en annan värld.

 6. Omslagsbild: Svindelmannen och jag av

  Svindelmannen och jag

  Linn bor med sin deppiga mamma vid Medborgarplatsen i Stockholm. Hennes pappa har flyttat långt bort, och skaffat en ny familj. Linn börjar fundera över om inte en plastpappa vore en bra idé. För mammas skull, alltså. Hon och hennes kompis Buller svarar på en kontaktannons, och låtsas att de är Linns mamma. Fredrik dyker upp, och Linns mamma blir faktiskt kär! Men vad är Fredrik för typ, egentligen?

 7. Omslagsbild: Slavhandlaren och silverskatten av

  Slavhandlaren och silverskatten Carl Lindebergs ...

  Carl och hans syster Lova lever ett ganska tufft liv i 1700-talets Stockholm. Deras föräldrar har blivit lurade på sina pengar, och måste barnen försöka försörja familjen. De tar tjänst hos familjen Lohe, som deras familj har ett komplicerat förhållande till. När Carls och Lovas storebror Jergen plötsligt dyker upp, efter att ha varit borta i flera år, och ber dem stjäla av familjen Lohe vet de inte vad de ska ta sig till. Är det sant att silverskatten verkligen är deras?

 8. Omslagsbild: Onda krafter i Sollentuna av

  Onda krafter i Sollentuna

  Alexander är ingen vanlig människa. Han kan riktigt känna hur det är något fel på honom, hur onda krafter letar sig in i hans liv. Hans mamma är sjuk, och hans pappa har hittat en ny fru, som är konstig och obehaglig. Alexander får ta hand om mammans hund. Det går så där. Men med Maxine känner han sig annorlunda. Just därför vet han att de aldrig kan bli tillsammans.

 9. Omslagsbild: Gårdarnas krig av

  Gårdarnas krig

  Det är tidigt 1930-tal, och tiderna är svåra. Malmöpojken Henry flyttar till Stockholm. Han får kamrater i Söders arbetarkvarter. Där finns gäng av grabbar, som ligger i fejd med andra gäng. Med Palle i spetsen drar Hämnarna, som gänget kallar sig, ut mot fienden från norr – de grymma Helgonen. En strid som slutar med en dramatisk duell i De tomma flaskornas hus mellan Palle och Helgonens fruktade ledare Räkan. Det finns flera böcker om Henry och hans kompisar. De heter Fångarna på Fattigmannagatan (del 2) och De rödas uppror (del 3).

 10. Omslagsbild: Station Underjorden av

  Station Underjorden

  Peter bor med sin pappa i Enskede efter föräldrarnas skilsmässa. Han drar mest runt på stan, snattar och skolkar. Eftersom pappa inte är så kul, skaffar han sig ett gömställe i tunnelbanans gångar. Peter tycker att livet är surt och dystert och dött. Men han lillasyster Les tänker inte bara se på när brorsan strular ur. Hon följer med honom ner i underjorden – just för att kunna hjälpa honom därifrån.

 11. Omslagsbild: Hemligheten i Haga av

  Hemligheten i Haga

  Emma och Susanna är på friluftsdag i Hagaparken. Där stöter de på en gammal man, kanske en uteliggare, som kallar sig Halling. Halling berättar en alldeles osannolik historia. Han påstår att han kommer från en annan tid – från 1700-talet. Ljuger han? Skojar han med dem? Halling säger att han vill komma tillbaka till sin tid. Kanske kan Emma och Susanna hjälpa honom? Men de får lov att se upp för Hagahäxan...

 12. Omslagsbild: Alex i koma av

  Alex i koma

  Det sägs att under Stockholm finns det en helt annan stad: Tunnelstaden. Den ska ha byggts som skyddsrum för höga herrar ifall det skulle bli krig. Kasper och hans kompisar, som är urban explorers, tänker hitta den. Men under en natt i slakthusområdet går något fel. Alex faller, och blir liggande i koma. Gänget splittras, och Kasper blir tvungen att jobba hela sommaren för att kunna betala sina böter. I Alex lägenhet finns konstiga böcker, och en dag dyker en tjej upp. Hon säger att hon vet var Tunnelstaden finns och ber Kasper komma med...

Till toppen av sidan