Personalens boktips

Johan på Skärholmens bibliotek tipsar

Johan Jägstrand

Jobbar som: Bibliotekarie med inriktning mot vuxna.
Läser helst: Trams, hemskheter, inre resor och urgamla skrifter.
Favoritförfattare: Hassan Blasim, Jorge Luis Borges, William Burroughs och Kurt Vonnegut.

Omslag The stars my destination

"The stars my destination" av Alfred Bester

Det är framtid. Människan har koloniserat solsystemet men återgått till viktorianska värderingar och skitnödiga samhällsformer. Tyvärr finns mänsklighetens hopp hos en obildbar grottmänniska. Gulliver Foyle är en loser, men en försummelse förvandlar honom till ett kallblodigt geni. Hans hämndbegär tar honom över hela galaxen, och till slut står han oavsiktligt som ansvarig för mänsklighetens framtid. Hur viktigt är hatet när allt – precis allt – står på spel? En svindlande actionfylld och tänkvärd roman om makt och förändring. Finns också på svenska under titeln ”Tigermannen”.

Här hittar du fler boktips av Johan


Karin på Stadsbiblioteket tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie med inriktning mot barn och program.
Läser helst: Romaner om dysfunktionella flickor och ond bråd död.
Favoritförfattare: Inger Edelfeldt.

"Den sista migrationen" av Charlotte McConaghy

Franny Stonehar sitt liv vid havet. Alltid har hon fascinerats av naturen, djurlivet och framförallt av fåglar. Hon studerar dem och hon älskar dem. Men i takt med klimatförändringarna börjar djuren dö ut och fåglarna försvinna. På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor och bestämmer sig för att följa dem på deras sista resa, till Antarktis. Hon lyckas övertala kaptenen på en världens sista trålare att ta henne med. Det här är en roman om fåglar, hav och förluster och så vacker att det nästan är obeskrivligt.

Här hittar du fler boktips av Karin


Daniel på Älvsjö bibliotek tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Svenska postmodernistiska romaner, science fiction, facklitteratur (historia, politik, etnologi).
Favoritförfattare: Varierar beroende på humör. Lars Jakobson om det gäller skönlitteratur, eller P.C. Jersild eller J.G. Ballard. Om det gäller essäer – Fredrik Sjöberg.

"Berättelser om djur och andra" av Lars Jakobson

Lars Jakobson liknar inte riktigt någon annan svensk författare och rör sig ofta i gränslandet mellan science fiction och vardagsrealism. I denna novellsamling hittar vi noveller som ofta börjar i vad man tror är en lätt igenkännlig vardag, men som man aldrig riktigt vet hur de ska sluta. Vi får till exempel läsa om hur ett besvärligt barn tas om hand av myndigheterna på ett oväntat sätt; en mögelsvamp tar över en villa och inleder kommunikation med kvinnan som bor där; en man berättar om sin hustru och deras äktenskap, men är hustrun ens mänsklig?

Här hittar du fler boktips av Daniel


Emily på Stadsbiblioteket tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Romaner på engelska, särskilt sci-fi, fantasy och ungdomsböcker.
Favoritförfattare: Omöjligt att besvara.

"Inuti huvudet är jag kul" av Lisa Bjärbo

"Var normal, få det här att funka." Det är Livs mantra när hon och pappan har flyttat från Södermalm i Stockholm till en by utanför en by utanför Växjö. Att flytta och börja ny skola är aldrig kul, men för Liv som har ganska grav social fobi är det tio gånger jobbigare. Om folk bara visste att Liv, inuti huvudet, är kul. Och det är hon. Den här boken både skrattar och gråter man åt. Och vem kan motstå en bok där pappan säger till dottern (som har social fobi!) att hon ska tänka att hon är Beyoncé?

Här hittar du fler boktips av Emily


Erik på Bredängs bibliotek tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Klassiker i bred bemärkelse, gärna sådana med viss formmässig udd, men också svenska barn- och ungdomsböcker.
Favoritförfattare: Mina favoritförfattare, definierat som ”läst flest böcker av”, är nog Thomas Bernhard och Vladimir Nabokov.

Omslag "Golem" av Gustav Meyrink

"Golem" av Gustav Meyrink

Ett välförsett och intensivt romanbygge, stilsäkert sammanhållet och fantastiskt spretigt på samma gång. En handfull livsöden i kännbart nedgångna Pragmiljöer skildras med konstant närvaro av skrämmande gåtfullhet samt med små lufthål av romantik och självuppoffring. Drömmar, vanföreställningar och förträngda minnen blandas med ett huvudspår som breddas av legender och berättelser i berättelsen. Vissa sekvenser i allt detta hör till de märkligaste och mest gastkramande jag har upplevt.

Här hittar du fler boktips av Erik


Sandra på Björkhagens bibliotek tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie med inriktning mot barn och unga.
Läser helst: Romaner, tecknade serier och ungdomsböcker.
Favoritförfattare: Alice Munro, Joyce Carol Oates, Agota Kristof, Daphne du Maurier, John Williams, Sonya Hartnett, Rose Lagercrantz, Nina Hemmingsson.

 

"Dalenglitter" av Wanda Bendjelloul

En ung tjej från den socioekonomiskt svagare delen av Enskede börjar jobba på McDonalds i stan. Hon drömmer om att skaffa körkort. Klasskillnader och ruttna arbetsvillkor skildras som en självklar del av vardagen. Likaså hur somliga män tar för sig av unga kvinnors kroppar. De etiska gränserna flyter. När en släkting dör i Polen skickar mamman iväg huvudpersonen för att representera familjen, och världen ser inte bättre ut där. En obehaglig och underhållande skildring av idag.

Här hittar du fler boktips av Sandra


Lisa på Stadsbiblioteket tipsar

Jobbar som: Katalogisatör.
Läser helst: Romaner på engelska – blandade genrer.
Favoritförfattare: Virginia Woolf, Iris Murdoch, Doris Lessing, Margaret Drabble.

 

 

"Midnattsbiblioteket" av Matt Haig

Matt Haig skriver i "Midnattsbiblioteket" trösterikt och fantasifullt om depression och hur det påverkar den drabbade Nora Seed och hennes närstående. Författaren har egen erfarenhet av depression och boken är uppenbart skriven med ett uppbyggligt syfte men Haig är en skicklig författare och lyckas undvika att bli föreläsande eller alltför hurtig. Man kan läsa boken på många sätt; som en välskriven och tänkvärd roman med fantastiska inslag om ett magiskt bibliotek som ger Nora möjlighet att prova på tusentals variationer av sitt eget liv. Eller som en hyllning till biblioteket med alla dess berättelser man kan låna för att göra upplysta val i sitt eget liv. Eller som en självhjälpsbok för romanläsare; Midnattsbiblioteket och bibliotekarien som arbetar där fungerar då som en symbol för en bra terapeut som hjälper Nora att försöka hitta sin väg tillbaka till livet. Att ta hjälp av fantastisken är ett smart grepp som lättar upp ett tungt ämne.

Här hittar du fler boktips av Lisa


Richard på Skärholmens bibliotek tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Fantasy, science fiction, young adult, romantiska böcker.
Favoritförfattare: Madeline Miller, Stephen King, Terry Pratchett, Tamora Pierce, Cixin Liu, R. F. Kuang, Robert Jackson Bennett, Traci Chee.

"The poppy war" av R.F. Kuang

Jag vill rekommendera min favorit-fantasyserie "The Poppy war". Serien är starkt inspirerad av Kinas historia, med störst fokus på 1900-talet. Vi får följa Rin, som i början av boken studerar för att ta sig in på Sinegardakademin, där landets bästa general har studerat. Det är en mycket tung berättelse som handlar om krig, trauman, överlevnad, politik, revolution, magi och frågan om vad som är rättvisa. En otroligt bra serie, men med risk för att gråta på ett par ställen. Del ett heter "The poppy war", del två "The Dragon Republic" och del tre "The Burning God".

Här hittar du fler boktips av Richard
 


Sandra på Stadsbiblioteket tipsar

Porträttbild Sandra Sporrentrand

Jobbar som: Bibliotekarie, bland annat med Stockholms historia och bokcirklar.
Läser helst: Utvald skönlitteratur, facklitteratur om Asien, diskbänksrealistiska grafiska romaner.
Favoritförfattare: Siri Hustvedt, Jonas Hassen Khemiri, Guy Delisle.

 

"Sammetsdiktaturen" av Anna-Lena Laurén

Den här personliga reportageboken lyckas på ett lättsamt sätt både ge svar på frågor om rysk politik och beskriva kulturkrocksdjungeln som en finsk inflyttad journalist behöver navigera i. Det är inte enkelt, säger Anna-Lena Laurén, men det är intressant. Så länge man håller i huvudet att ryskheten är mer komplex än vad som framgår i boken är det lärorik läsning – och ibland så knasig att man skrattar högt.

Här hittar du fler boktips av Sandra


Mikael på Kista bibliotek tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Amerikansk litteratur.
Favoritförfattare: Min favoritförfattare är fransk – Michel Houellebecq, alltid i utmärkt svensk översättning.

"Picknick vid vägkanten" av Arkadij och Boris Strugackij

En klassisk sci-fi-berättelse från 1972, som bland annat blivit film. Handlingen kretsar kring Zonen, en gåtfull plats i utkanten av den gudsförgätna kanadensiska gruvstaden i norr, där utomjordingar nyligen varit på besök och lämnat kvar föremål och livsformer med utomvärldsliga egenskaper. Du reser inte in i Zonen utan skyddsdräkt och utan fara för ditt eget liv. Historien går också att sätta in i vår samtid, med klimatförändringar och pandemier – det är det fina med sci-fi.

Här hittar du fler boktips av Mikael


Maria i kundtjänsten tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie i Stockholms stadsbiblioteks kundtjänst.
Läser helst: Mest romaner, bland annat deckare, men även biografier, faktaböcker och ungdomsböcker.
Favoritförfattare: William Shakespeare, Ray Bradbury, Edgar Allan Poe, H P Lovecraft, Kazuo Ishiguro, Han Kang, Maryse Condé.

 

"Det vackra mysteriet" av Louise Penny

EBerättelsen tilldrar sig i Québec i Kanada och handlar om ett mord som begåtts i ett avlägset kloster, Saint-Gilbert-entre-les-loups, djupt inbäddat i den vilda naturen. Den beundrade körledaren och priorn i klostret hittas mördad och plötsligt måste det sedan länge stängda klostret öppna sin port för Québec-polisen. En av bröderna har, mitt i tillvaron av bön och kontemplation, haft mord i tankarna. Det är bra berättat och den som inte gillar blodiga och alltför våldsamma deckare kan läsa denna mordintrig. Kanadensiska Louise Penny har kommit att kallats en modern Agatha Christie.

Här hittar du fler boktips av Maria


Mikael på Stadsbiblioteket tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Sedan några år tillbaka läser jag helst böcker om Palmemordet (26 stycken hittills). Gillar också true crime i allmänhet och böcker om sport. När det kommer till skönlitteratur blir det mest poesi, både klassisk och modern.
Favoritförfattare: Håkan Nesser, Göran Tunström, Tomas Tranströmer, Gunnar Wall.

"Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland" av Patrick Radden Keefe

I svensk översättning av Bengt Ohlsson föreligger nu denna gastkramande berättelse om en kidnappning på Nordirland 1972. Tidigt står det klart att brottet har med IRA och den infekterade konflikten i landet att göra. Historien berättas med en stegrande spänning från början till slut och ger en fördjupad förståelse för den komplexa konflikten. Sällar sig till toppskiktet i den populära true crime-genren.

Här hittar du fler boktips av Mikael


Salomon på Stadsbiblioteket tipsar

Porträtt av Salomon Hellman

Jobbar som: Inköpsansvarig och katalogisatör.
Läser helst: Kallar någon en bok klassiker och jag aldrig hört talas om den blir jag genast intresserad.
Favoritförfattare: Christopher Isherwood och Eva Lindström.

 

”Dolda i det fullt synliga” av Nuruddin Farah

När terrororgruppen al-Shabab genomför en attack i Mogadishu dödas den FN-anställde Aar. Hans syster Bella lämnar livet som framgångsrik modefotograf i Rom och flyttar till Nairobi för att ta hand om sin brors gnabbande tonårsbarn. Till Bellas och barnens förvåning dyker även den sedan länge försvunna mamman upp tillsammans med sin flickvän och kräver vårdnaden om barnen. Familjekonflikten blir fond för en skildring av sorg, svek och lojalitet i denna medryckande berättelse om några livsöden i den somaliska diasporan.


Amanda på Telefonplans bibliotek tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie.
Läser helst: Konstböcker om prerafaeliterna, skönlitteratur från 1800-talet, psykologi samt poesi.
Favoritförfattare: Två genier som behandlar existentiella teman som inga andra Hjalmar Söderberg och Jonas Gardell.

"Romaner för dig som har bråttom – den ultimata samlingen : 227 klassiker på fyra rutor" av Henrik Lange

Här är den ultimata boken om man vill ha koll på litteraturens klassiker i en komprimerad och humoristisk form! Ta del av närmare 200 romaners handling i serieform, en sida per bok. Många gånger är sammanfattningarna och serieteckningarna stor underhållning. Bokens författare är frilansande illustratör med bakgrund i allt från webbdesign, barnböcker och reklam till animation. Även hans andra böcker med samma tema (”Bellman på en timme”, ”Strindberg för dig som har bråttom” etc) är fantastiska.


Gundela på Stadsbiblioteket tipsar

Porträttbild på Gundela Pettersson

Jobbar som: Biträdande enhetschef.
Läser helst: Alla former av skönlitteratur, både spänning och avkoppling, på svenska och på engelska.
Favoritförfattare: Maeve Binchy, Arne Dahl, Ann Rosman.

 

"Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby

Författaren är journalist vilket märks tydligt i anslaget. Boken drivs framåt i ett bra tempo och med fokus på det väsentliga – relationerna i och kring familjen Al Asim. Familjen har, under maffialiknande former, mer eller mindre styrt hela Angered under flera år. Angered, en förort till Göteborg med ca 50 000 invånare, byggd under folkhemseran med höga flerfamiljshus och idag karaktäriserad som ett utsatt område. I boken får man dels följa familjen och deras förehavanden, dels följa de myndighetsinstanser som enas kring att försöka förhindra deras framfart (polisen, socialtjänsten, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och skattemydnigheten). Författaren intervjuar också en person, en caféinnehavare, som hamnar i Familjens väg och som blir utsatt för både hot, skadegörelse och utpressning. Men författaren är också mån om att beskriva Al Asims inbördes relationer och hur de upplever en hetsjakt från myndigheternas sida, till exempel när familjens överhuvud ser sig själv som någon som snarare hjälper än stjälper myndigheternas ansträngningar i de utsatta områdena.

En fascinerande och gripande läsning om ett parallellsamhälle som jag innan läsningen inte visste fanns!

Här hittar du fler boktips av Gundela


Till toppen av sidan