Zinat Pirzadeh - komiker, författare och människorättskämpe

Hör Zinat Pirzadeh berätta om sina två romaner ”Fjäril i koppel” och ”Vinterfjäril”. Böckerna handlar om författarens liv och uppväxt i Iran, om traditioner, mat och kultur. Om flykten med sitt lilla barn från ett destruktivt tvångsäktenskap kantat av våld, droger och svek. Och om mormodern, som kämpade för att hennes barnbarn skulle nå friheten.

Fotograf: Orlando Boström, Piratförlaget.

För nio år sedan debuterade Zinat Pirzadeh som författare med biografiska romanen ”Fjäril i koppel”. Boken är på ett levande och galghumoristiskt vis en fantastisk familje- och kvinnoberättelse i 1900-talets Iran. Den andra delen i triologin, ”Vinterfjäril”, tar vid där första delen slutar. Nu måste hon lämna både det destruktiva äktenskapet och Iran - tillsammans med sitt lilla barn.

Att skriva böcker baserade på ens eget liv, ett liv som inte alltid har varit så enkelt, är så klart smärtsamt. Man river upp gamla sår och geggar runt i dem. Den här gången har tiden dock hunnit läka såren lite mer än när jag skrev min första roman, så på så vis var det nästan bra att det tog ett tag.

Böckerna är författarens ”enmansrevolution” för andra kvinnor i Mellanöstern och bygger på författarens eget liv och upplevelser.. Zinat Pirzadeh är också mycket aktiv som föredragshållare och debattör i frågor om bland annat hederskultur.

Vill du vara säker på sittplats? Boka här på sidan! Bokningsfunktionen stänger tre timmar innan programmet.Drop in-platser finns i mån av plats.

Fikasugen? Café Blond på Viktor Rydberg håller öppet kl 17-18 i samband med våra program. Matiga smörgåsar, söta bakverk och gott kaffe utlovas!

 

Datum

 • Zinat Pirzadeh - komiker, författare och människorättskämpe
  Datum:
  2021-11-23
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

OBS! Tillfällig programlokal: Viktor Rydbergs Gymnasium/Jarlaplan, Kungstensgatan 6. Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Fjäril i koppel av

  Fjäril i koppel

  I Teheran står en ung kvinna, Shirin, inför sitt livs största beslut. Hon ser tillbaka på sitt liv. Hennes farfar invandrade till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet, blev kär i en flicka och stannade. Runt farmors och farfars hus samlas släkten. Som liten...

Datum & tid

 • Zinat Pirzadeh - komiker, författare och människorättskämpe
  Datum:
  2021-11-23
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

OBS! Tillfällig programlokal: Viktor Rydbergs Gymnasium/Jarlaplan, Kungstensgatan 6. Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2021-11-15

Skriv ut

Till toppen av sidan