Vem är Sylvia Plath?

Möt författarna Elin Cullhed, Sanna Tahvanainen och Jenny Tunedal i ett samtal om Sylvia Plaths olika sidor.

Sylvia Plath
Sylvia Plath

Om hennes liv, tankar och känslor har det spekulerats, forskats och framställts hyllmetrar av tolkningar. I hennes publicerade dagböcker får vi lära känna henne lite men Sylvia Plath är flera olika. Hon är en flicka som sörjde sin pappa. Hon är en ambitiös student som tog sig ända till Cambridge.

1956 gifte hon sig med poeten Ted Hughes och de fick två barn tillsammans, en flicka och en pojke. Samma år sonen föddes lämnade Hughes sin hustru för en annan kvinna och Sylvia Plath begick självmord.

Hon skrev noveller och dikter och hon drömde om att bli publicerad. Hon är också en fåfäng partypingla med ett utsvävande sexliv.

Hon är flickvän, fästmö och hustru. Hon är älskad och bedragen. Och hon är mamma.

I hela sitt vuxna liv kämpade hon med sin psykiska hälsa. Hon pendlade mellan djupa depressioner och euforiska perioder. I den halvt självbiografiska romanen "Glaskupan", som kom ut en månad innan hon dog skildrar Sylvia Plath 20-åriga Esther Greenwoods självmordsförsök och tid på mentalsjukhus. Trots - eller kanske tack vare - sin sjukdom lyckades Sylvia Plath skapa odödlig litteratur.

Hennes poesi är ofta snårig, full av metaforer och liknelser. Hon skrev mörkt och cyniskt om döden, moderskap och sin egen självbild. Men även om naturens skönhet. Sedan sin död har hon påverkat flera generationer läsare och "Glaskupan" har blivit en kultbok. Varje läsare skapar sin egen relation till Sylvia Plath. Hon är en syster till människor med psykisk ohälsa, en förebild för feminister och en inspiration för aspirerande poeter.

Elin Cullhed är aktuell med "Eufori", en roman om Sylvia Plath. För ett par år sedan kom Sanna Tahvanainens roman om Sylvia Plath, "Körsbär i snön". Det är två romaner om två olika Sylvior. Bibliotekarie Karin Cellton har bjudit hit de båda författarna för ett samtal om deras relation till Sylvia Plath. Vem är hon för dem?

Med i studion är även Jenny Tunedal som har skrivit förordet till den nya utgåvan av Sylvia Plaths dagböcker. Är hennes Sylvia den riktiga? Vem är Sylvia Plath egentligen?

“I took a deep breath and listened to the old brag of my heart. I am, I am, I am."

ur "Glaskupan" (1963).

Samtalet livesänds från Stadsbibliotekets aula. Länk för att se programmet eller följ länken:

https://video.stockholm.se/live/68673314

Programmet görs i samarbete med förlagen Norstedts, Wahlström & Widstrand och Schildt & Söderströms.

Datum

 • Vem är Sylvia Plath?
  Datum:
  2021-05-12
  Tid:
  18:00 - 19:00

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Eufori av

  Eufori en roman om Sylvia Plath

  Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath: förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios. Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja...

 2. Omslagsbild: Dagböcker och anteckningar 1950-1962 av

  Dagböcker och anteckningar 1950-1962

  Flera generationer av kvinnor har fängslats av den amerikanska författaren och poeten Sylvia Plath (1932-1963), som skrev romanen Glaskupan och diktsamlingen Ariel, men lika mycket av hennes tragiska öde. Hon blev under sextio- och sjuttiotalen till en symbol för...

Datum & tid

 • Vem är Sylvia Plath?
  Datum:
  2021-05-12
  Tid:
  18:00 - 19:00
Senast uppdaterad
2021-05-12

Skriv ut

Till toppen av sidan