Vad är minoritetsstress och hur kan vi minska det?

I år firar vi 100-årsjubiléet av allmän rösträtt i Sverige. Kan alla medborgare delta i samhället på lika villkor? Vilka kamper för ökad jämlikhet förs i Sverige idag?

Foto av föreläsaren Sara Sjölander
Fotograf Kristina Wicksell Bukhari

Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket uppmärksammar jubiléet genom föreläsningsserien "Demokrati = kamp!" som belyser dagens Sverige från olika perspektiv.

Sara Sjölander föreläser utifrån begreppet minoritetsstress. Minoritetsstressbegreppet kan användas som ett verktyg för att förstå de långtgående konsekvenserna av att utsättas för diskriminering, hur vi kan arbeta för att förebygga diskriminering, och tillsammans bli bättre på att samverka för ett mer inkluderande samhälle. Sara är genusvetare med inriktning på intersektionella och postkoloniala perspektiv. Minoritetsstressbegreppet är ett etablerat forskningsfält i USA och Storbritannien och det har under de senaste åren börjat väcka uppmärksamhet även i Sverige. Föreläsningen ger dig en kort introduktion till minoritetsstress som forskningsfält och hur det kan användas för att synliggöra och förstå hur diskriminering påverkar vardag och hälsa för dem av oss som diskrimineras. Vi får även med oss perspektiv och metoder för att förebygga och skapa ett mer inkluderande bemötande på vår arbetsplats eller i vardagen. Sara Sjölander har tidigare varit projektledare på Flickaplattformen och arbetar idag på RFSL Utbildning. 

Övriga föreläsare i serien "Demokrati = kamp!" är Sarah Delshad 17/10 som talar om muslimsk feminism, Yonnas Seyoum 27/10 som berättar om antirastistisk kamp ur ett historiskt såväl som dagsaktuellt perspektiv och Edward Summanen 1/12 som föreläser utifrån sin bok "Queera tider: Hbtqi nu och då". Välkomna!

Datum

 • Vad är minoritetsstress och hur kan vi minska det?
  Datum:
  2021-10-20
  Tid:
  17:00 - 18:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Serie:

Målgrupp:

Kategori:


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: The hate u give av

  The hate u give

  Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Ingenstans kan hon vara hela sig själv – i orten måste hon tona ner sina ambitioner och i skolan måste hon tona ner sin attityd och sitt sätt...

 2. Omslagsbild: Homegoing av

  Homegoing

  En roman om slavhandelns konsekvenser under flera generationer. I 1700-talets Ghana är de två unga halvsystrarna Effia och Esi ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan...

Datum & tid

 • Vad är minoritetsstress och hur kan vi minska det?
  Datum:
  2021-10-20
  Tid:
  17:00 - 18:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2021-10-01

Skriv ut

Till toppen av sidan