Vad är en förort? Författarträff med Per Wirtén

Kom och lyssna till författaren och journalisten Per Wirtén när han berättar utifrån sin bok "Där jag kommer ifrån - kriget mot förorten". Vi avslutar med ett gemensamt samtal och fika. Hagsätra bibliotek, 26 september klockan 18.30.

Per Wirtén. Foto: Elis Hoffman

Författaren och journalisten Per Wirtén kommer till biblioteket för att prata om sin senaste bok "Där jag kommer från - kriget mot förorten" (2010). Så här beskriver han själv boken: 

"Det här är boken om förorterna, om min hembygd, om staden som inte tillmäts något värde. Jag har gjort en vandring från Kungens kurva/Skärholmen genom Stockholms södra förorter in till Gullmarsplan där jag tittar in mot Södermalm och gammelstaden. Jag har haft med mig två frågor: Varför ser det ut som det gör där jag kommer från? och Varför detta massiva förakt för förorten?

Många som läst säger att det är en kärleksförklaring till förorten. Men det är också en utgrävning av det nya utspridda stadslandskapets idéhistoria och politiska historia. Min slutsats är att det inte finns några förorter. Vi måste börja betrakta hela detta vidsträckta urbana landskap som en samlad, men annorlunda, stad. Villaområdena i Stuvsta, miljonstaden i Flemingsberg och tunnelbanestaden längs linje 19 är lika mycket storstad som Sergels torg. Staden måste vändas ut och in. Den måste återupptäckas och beskrivas på nytt."

Läs mer på www.perwirten.se där Per Wirtén kommenterar dagsaktuella händelser.

Andra böcker av Per Wirtén: "Kosmopolitik nu! Demokratin måste korsa gränsen" (2009), "Populisterna" (2000), "Europas ansikte- rasdiskriminering eller mångkultur" (2002).

Kvällen är en del av DET ANDRA, ett konstprojekt i Hagsätra, om Hagsätra och för Hagsätra. Ett konstnärligt arbete som genom samtal, experiment och aktioner vill fördjupa tankar om offentlig plats; våra gemensamma rum. Vilka möjligheter bär Hagsätra på? Hur ser det ut idag? Hur kan och vill vi att det ska se ut i framtiden? DET ANDRA påbörjades våren 2012 av konstnärerna Eva Arnqvist och Lisa Torell. "Vad är en förort?" är del två i en serie publika händelser och evenemang som planeras under hösten och våren 2012-2013.

Datum

 • Vad är en förort? Författarträff med Per Wirtén
  Datum:
  2012-09-26
  Tid:
  18:30 - 20:30

Målgrupp:

Kategori:

Datum & tid

 • Vad är en förort? Författarträff med Per Wirtén
  Datum:
  2012-09-26
  Tid:
  18:30 - 20:30
Senast uppdaterad
2012-09-27

Skriv ut

Till toppen av sidan