Tillkännagivande av Den Nya Akademiens litteraturpris

Var med när det avslöjas vem som får Den Nya Akademiens litteraturpris! Vinnaren tillkännages vid en ceremoni på Stadsbiblioteket fredag 12 oktober klockan 12.

Maryse Condé, Neil Gaiman, Kim Thuy. Foto: Mercure France, Sophia Quach, Benoit
De tre nominerade författarna Maryse Condé, Neil Gaiman, Kim Thuy. Foto: Mercure de France, Sophia Quach, Benoît Levac

De nominerade författarna är:
Kim Thúy (Kanada/Vietnam)
Maryse Condé (Frankrike/Guadeloupe)
Neil Gaiman (Storbritannien)

Vid tillkännagivandet i Stockholms stadsbibliotek medverkar bland andra initiativtagaren till Den Nya Akademien Alexandra Pascalidou, juryns ordförande Ann Pålsson, stadsbibliotekarie Daniel Forsman och initiativtagaren till Nobelpristagarnas besök i Rinkeby Gunilla Lundgren. De nominerade författarna deltar inte vid detta tillfälle.

Den Nya Akademiens litteraturpris har utsetts genom tre delmoment: Först engagerades Sveriges bibliotekarier för att nominera författare till priset. Därefter bjöds hela världen in för att rösta på sin favoritförfattare, vilket gav fler än 32 000 röster, varav många från bibliotekarier världen över. De två kvinnor och två män som fått flest röster kvalificerade sig sedan till det sista delmomentet och det slutliga beslutet fattas av en expertjury.

I slutet av augusti tillkännagavs slutkandidaterna till priset. Förutom ovan nämnda författare var även Haruki Murakami nominerad, men han har senare meddelat att han vill koncentrera sig på sitt skrivande och därför önskade att hans nominering skulle dras tillbaka.

Den 12 oktober tillkännages vinnaren vid en ceremoni på Stadsbiblioteket. Priset delas ut den 9 december. Läs mer om Den Nya Akademien här.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser.

Datum

 • Tillkännagivande av Den Nya Akademiens litteraturpris
  Datum:
  2018-10-12
  Tid:
  12:00 - 12:40

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Färden genom mangroven av

  Färden genom mangroven

  I den lilla byn Rivière au Sel på Guadeloupe hittas Francis Sancher död med ansiktet nertryckt i leran. Under likvakan berättar byborna sina livshistorier och bidrar på så vis till att bringa ljus över den hemlighetsfulle och vemodige Francis Sancher.

 2. Omslagsbild: Oceanen vid vägens slut av

  Oceanen vid vägens slut en roman

  En man återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Hans undermedvetna för honom till en bondgård där familjen Hempstock bodde för länge sedan. Det var elvaåriga Lettie med mamma och mormor. Märkligt nog bor mamman och mormodern kvar, lika...

 3. Omslagsbild: Vi av

  Vi roman

  Vi betyder något väldigt litet, Bao "att skydda något värdefullt". Bao Vi och hennes familj flyr från Vietnam till Kanada. Vi berättar historien om sin familj i det gamla landet och i det nya. Hon berättar också om farofylld flykt, traditioner och kärlekssvek.

 4. Omslagsbild: Fågeln som vrider upp världen av

  Fågeln som vrider upp världen

  Toru har sagt upp sig från sitt arbete som jurist och ägnar sig bl.a. åt att lyssna på den konstiga fågel som sitter utanför hans fönster och låter som om den vore mekanisk. Hans fru överger honom för en man som är bättre i sängen. På jakt efter henne...

Datum & tid

 • Tillkännagivande av Den Nya Akademiens litteraturpris
  Datum:
  2018-10-12
  Tid:
  12:00 - 12:40

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2018-10-12

Skriv ut

Till toppen av sidan