Till minne av Förintelsen

Scensamtal med Kenneth Hermele, Augustnominerad 2018 för boken "En shtetl i Stockholm", Julie Lindahl, med internationellt uppmärksammade biografin "Pendeln" och Jessica Bab Bonde, Augustnominerad 2018 för serieboken "Vi kommer snart hem igen". Moderator: Marianne Rundström, journalist, programledare & föreläsare.

Foto: Sofia Runarsdotter, Robin Lubbock respektive Mats Edman.
Foto: Sofia Runarsdotter, Robin Lubbock respektive Mats Edman.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. 1999 instiftade Sveriges regering Förintelsens minnesdag för att hedra dess offer. 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag.

På Stadsbiblioteket uppmärksammas Förintelsens minnesdag med ett författarprogram torsdagen den 24 januari, i samarbete med Norstedts, Natur & Kultur och Weyler förlag.

På scenen: Kenneth Hermele, Augustnominerad 2018 för boken "En shtetl i Stockholm" (Weyler förlag), Julie Lindahl, med internationellt uppmärksammade biografin "Pendeln" (Norstedts) och Jessica Bab Bonde, Augustnominerad 2018 för serieboken "Vi kommer snart hem igen" (Natur & Kultur). Moderator: Marianne Rundström, journalist, programledare & föreläsare.

Om de medverkande:

Kenneth Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter om utvecklingsfrågor bakom sig. Den självbiografiska romanen "En shtetl i Stockholm" handlar om Kenneth, som växer upp på 1950-talet i en ortodox judisk familj på Södermalm i Stockholm. ”Där de bor i ett halvmodernt hus reserverat för fattiga judar.” ”Båda föräldrarna har flytt till Sverige under åren före kriget. Kenneths liv avgränsas av judehuset, judisk släkt och umgänge, den judiska skolan och av synagogan på S:t Paulsgatan."

Julie Lindahl är författare, utbildare och aktivist. I sin bok "Pendeln" låter hon läsaren följa med på en dramatisk resa genom mänskligheten. Biografin ges ut i mitten av januari 2019. Under en sex år lång resa genom Europa och Latinamerika undersökte Julie Lindahl arvet efter sina morföräldrar och konsekvenserna för henne själv och hennes familj. ”Lindahl var förberedd på det värsta och hennes farhågor bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960, strax före rättegången mot Adolf Eichmann.” 

Jessica Bab Bonde arbetar som litterär agent och har många års erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen. I serieform - med illustrationer av den prisbelönte serieskaparen Peter Bergting - gestaltas i boken "Vi kommer snart hem igen", sex människors vittnesmål om Förintelsen. ”Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.”

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart.

Kom i tid! Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser och stå-platser.

Datum

 • Till minne av Förintelsen
  Datum:
  2019-01-24
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Bokning till 2019-01-24 18:00

Det finns lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 3.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Vi kommer snart hem igen av

  Vi kommer snart hem igen

  I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var, vad som hände dem och deras familjer, vad de kände, hur de överlevde och vad de förlorade. De berättar om undernäring,...

 2. Omslagsbild: En shtetl i Stockholm av

  En shtetl i Stockholm

  Kenneth Hermele växte upp i 1950-talets Stockholm i en judisk familj. Föräldrarna var flyktingar som kom till Sverige under åren före andra världskriget. Modern försökte att leva i den fromma traditionen medan fadern var mer pragmatiskt inställd till föreningen...

 3. Omslagsbild: Frågor jag fått om Förintelsen av

  Frågor jag fått om Förintelsen

  Hédi Fried har i många år besökt skolor runtom i Sverige för att vittna om sina minnen från Förintelsen. Med utgångspunkt i ett antal konkreta frågor som hon fått, skildrar Hédi Fried sina erfarenheter. Boken är ett försök att med enkla grepp förklara vad...

Datum & tid

 • Till minne av Förintelsen
  Datum:
  2019-01-24
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Bokning till 2019-01-24 18:00

Det finns lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 3.

Senast uppdaterad
2019-01-17

Skriv ut

Till toppen av sidan