Tågresor i litteraturen

Möt Per Wirtén, nominerad till Augustpriset 2017 i fackboksklassen, Cecilia Sidenbladh, dramatiker och författare, samt Dramaten-skådespelaren Irene Lindh. I samarbete med litteraturtidningen Parnass.

Per Wirtén och Cecilia Sidenbladh
Per Wirtén Foto: Johanna Hanno Cecilia Sidenbladh Foto: Bokförlaget Opal

Den 1 december utkommer nummer 4 år 2017 av litteraturtidningen Parnass, som publiceras av DELS (De litterära sällskapen i Sverige) sedan 1993. Varje nummer har både ett litterärt tema och fristående litteraturorienterade artiklar samt notiser inom skilda ämnen. Årets sista tema är Tåg & Böcker: tur och retur i litteraturen.

Cecilia Sidenbladh – författare, dramatiker och fil. dr på en litteraturavhandling om Carl Jonas Love Almqvist – berättar om ett svartsjukedrama på tåg år 1840. I ett brev hem till dottern berättar Almqvist om en äventyrlig tågresa mellan Paris och Versailles, som torde vara den första tågskildringen på svenska. C. J. L. Almqvist är en person som ständigt återkommer i Cecilia Sidenbladhs verk. Så som i pjäserna "Med smak av arsenik", "Strängnäs - New York" och "Wendelas mörka lockar". Samt i romanen "Amanda och Ira". Till och med i barnböckerna "Niklas sotarpojken" och "Tintomara i Storskogen". Den senare bygger på Almqvists klassiska roman Drottningens juvelsmycke.

Per Wirtén – författare och frilansskribent – berättar om den tågresa han gjorde under förra året vilken resulterade i boken "Är vi framme snart? : drömmen om Europas förenta stater". Som nominerats till Augustpriset år 2017 i fackboksklassen. Per Wirtén reser från bulgariska Vidin till Londons finanskvarter, som är hårt prövat av finans- och flyktingkriser. Under resans gång bygger Per Wirtén ut sitt reportage åt två olika håll. Dels en redogörelse för Europatankens historiska framväxt. Och dels en intim och nära berättelse om den svåra ögonsjukdom som drabbar författaren.

Per Wirtén skriver för bland andra Dagens Arena och kultursidorna i Expressen och Sydsvenskan. Han är också en av grundarna till tidskriften Arena där han även varit chefredaktör. 

Irene Lindh – skådespelare vid Dramaten – kommer att läsa kvällens texter av C. J. L. Almqvist. 2004 tilldelades Irene Lindh O`Neill-stipendiet och har både före och efter det samarbetat med flera av de mest kända och uppskattade regissörerna inom svensk teaterhistoria. Bland annat Ingmar Bergman, Lars Norén, Gunnel Lindblom och Bo Widerberg. Irene Lindh är just nu aktuell i årets Nobelläsning med Kazuo Ishiguro.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900.

Datum

 • Tågresor i litteraturen
  Datum:
  2017-12-06
  Tid:
  18:00 - 18:45

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Rotundan Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Är vi framme snart? av

  Är vi framme snart? drömmen om Europas förenta ...

  Det är höst och Per Wirtén åker tåg genom Europa. Han startar i Bulgarien och reser genom Rumänien, Ungern, Österrike, Polen, Tyskland, Holland och Belgien med London som slutmål. Han ser en kontinent, hårt prövad av finans- och flyktingkriser, som rör sig...

 2. Omslagsbild: Upprorstid av

  Upprorstid

  UPPRORSTID tar vid där STOCKHOLMS BLODBAD slutar. Svante har ridit hem till sin mor och sin styvfar efter att ha varit vittne till Stockholms blodbad där hans husbonde har halshuggits. Svante förstår att styvfadern står på nykrönte kung Kristians sida och vill...

 3. Omslagsbild: Herbert Tingstens sista dagar av

  Herbert Tingstens sista dagar berättelsen om et ...

  Ett porträtt av statsvetaren, publicisten och författaren Herbert Tingsten (1896-1973). Tingsten var mycket stridbar och under åren på Dagens Nyheter skulle motståndarna besegras, lögnerna avslöjas och friheten försvaras. Enligt författaren var han en...

Datum & tid

 • Tågresor i litteraturen
  Datum:
  2017-12-06
  Tid:
  18:00 - 18:45

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Rotundan Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2017-11-28

Skriv ut

Till toppen av sidan