Stockholm läser Grupp Krilon med Jens Liljestrand och Stina Oscarson

En kväll på temat konst, motstånd och demokrati, med utgångspunkt i Stockholm läser-boken "Grupp Krilon" och Stina Oscarsons "Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?".

Porträttbilder på Jens Liljestrand och Stina Oscarson.
Jens Liljestrand, fotograf Fredrik Hjerling. Stina Oscarson, fotograf Joel Nilsson.

Årets Stockholm läser-bok är "Grupp Krilon" av Eyvind Johnson. Den kom ut 1941 och tar sin utgångspunkt i några vänner som bildar en samtalsgrupp för att diskutera olika moraliska och filosofiska frågor. När trycket från fascistiska krafter i omvärlden hårdnar påverkas också samtalsgruppens deltagare och motsättningar inom gruppen och i samhället ökar. Sveriges hållning under kriget är neutral, men gruppens ledare Johannes Krilon vägrar tiga.

"Grupp Krilon" handlar om kampen för att stå upp för demokrati, solidaritet och yttrandefrihet under hot från anti-demokratiska krafter, och om konstens möjligheter att bjuda motstånd. På vilket sätt är den relevant idag och hur behandlas bokens frågeställningar idag?

På Kista bibliotek uppmärksammar vi "Grupp Krilon" tillsammans med en nyutkommen bok på samma tema: "Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?", av Stina Oscarson och Sara Granér. De beskriver sin bok som en handbok i att vara medborgare, bland annat inspirerad av den amerikanske tänkaren och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps idéer om icke-våld som medel för samhällsförändring.

Kvällen inleds med en presentation av böckerna, följt av ett gemensamt samtal om konst och motstånd, yttrandefrihet och vad som krävs för att upprätthålla demokratin.

Läs mer om Grupp Krilon här

Medverkande

Jens Liljestrand, författare, litteraturvetare och biträdande kulturchef på Expressen.

Stina Oscarson, författare, dramatiker, regissör och kulturdebattör.

Moderator: Leonidas Aretakis, journalist.

Anna Jörgensdotter (författare. Skrivit förordet till nyutgåvan till Grupp Krilon) har lämnat återbud på grund av sjukdom.

Vad är Stockholm läser?

Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den.

Läs mer om Stockholm läser här

Bokningsinformation

Om du vill vara säker på att få plats: boka via formuläret på hemsidan eller genom att ringa kundtjänst 08-508 30 900. Du kan också be personal på något av biblioteken inom Stockholms stadsbibliotek att hjälpa dig att boka.

Insläpp sker fem minuter innan programmets början.

Om det blir fullbokat: eventuella överblivna platser släpps för drop-in efter insläpp.

 

Datum

 • Stockholm läser Grupp Krilon med Jens Liljestrand och Stina Oscarson
  Datum:
  2018-12-10
  Tid:
  19:00 - 20:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Grupp Krilon av

  Grupp Krilon roman

  Under pågående krig och tryckande svensk tystnad skrev Eyvind Johnson den stora motståndsromanen om Johannes Krilon; en bok om året i tre år: Grupp Krilon 1941, Krilons resa 1942 och Krilon själv 1943. I finurlig allegorisk dräkt och mot ett livfullt tecknat...

 2. Omslagsbild: Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? av

  Tror du att du kan förändra världen utan att a ...

  Stina Oscarson har med serietecknaren Sara Granér skrivit denna bok om att vara medborgare. Författarna ser boken som en kunskapsbank i hur man skapar förändring i ett samhälle utan våld, och vad som krävs för att demokratin ska upprätthållas. Författarna är...

 3. Omslagsbild: Gör mig levande igen av

  Gör mig levande igen

  Ett krig pågår i Europa och mörkret finns som en rovdjursfrän lukt utanför fönstren och växer inne i människorna. En grupp mycket olika kvinnor brukar träffas för att diskutera, hett och livligt. De känner oro för den tid de lever i, en tid som tycks...

 4. Omslagsbild: Mannen i skogen av

  Mannen i skogen en biografi över Vilhelm Moberg

  En biografi om Vilhelm Moberg som var en av det svenska 1900-talets största diktare. Hans utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina blev seklets mest lästa och älskade litterära verk. Samtidigt var han en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest...

 5. Omslagsbild: Solidärer av

  Solidärer

  Romanen utspelar sig i såväl Spanien som Sverige under spanska inbördeskriget på 1930-talet. Ett antal personer driver sin egen kamp. I Barcelona gräver Conxa upp ett gevär och lämnar bort sitt barn. I Gävle får hamnarbetaren Ingemar syn på en annons: "Hjälp...

Datum & tid

 • Stockholm läser Grupp Krilon med Jens Liljestrand och Stina Oscarson
  Datum:
  2018-12-10
  Tid:
  19:00 - 20:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2018-12-11

Skriv ut

Till toppen av sidan