Standardköket i Farsta - en historia om Sverige - på Farsta bibliotek

Farstas 1950-talskök kan ses om en symbol för det välfärdssamhälle som då växer fram. Köken inreds helt i linje med den moderna svenska köksstandarden, framtagen efter studier baserade på tidens svenska matlagningspraktik, men hur funkar de i dag? En öppen föreläsning med historikern Karin Carlsson.

Kök från 1960-talet Foto: ur HSB Riksförbunds arkiv hos Centrum för Näringslivs
Kök från 1960-talet Foto: ur HSB Riksförbunds arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

"Köket är en av de privata stadshushållens mest kvinnligt kodade sfärer, men också ett rum för konsumtion och produktion som signalerar status och identitet", som en spegel av samhället, säger Karin Carlsson.

Karin Carlsson är doktor i historia vid Stockholms universitet. Hon ingår just nu i ett forskningsprojekt tillsammans med Stadsmuseet, som undersöker olika bekönade rum i staden. Karin Carlssons intresserar sig för de privata stadsköken. Hur såg gränsen mellan manligt och kvinnligt ut? Hur speglas den tekniska utvecklingen i köket? Går det att diskutera relationen mellan olika grupper i samhället utifrån ett samtal om kök?

"Mitt huvudsakliga forskningsintresse är riktat mot genus- och välfärdsfrågor. Framför allt i relation till de skiftningar som under 1900-talet skett - och idag sker - vad gäller familje- och socialpolitikens utformning och hur detta vidare påverkat hushållens sätt och möjligheter att organisera olika omsorgsuppgifter."

Samtalet ingår i serien ”Vetenskap för vetgiriga”, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, i samarbete meld Stockholms universitet.

Datum

 • Standardköket i Farsta - en historia om Sverige - på Farsta bibliotek
  Datum:
  2019-03-14
  Tid:
  18:00 - 19:30

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Den tillfälliga husmodern av

  Den tillfälliga husmodern hemvårdarinnekåren i ...

  Som tillfälliga husmödrar steg de första hemvårdarinnorna in i de privata hemmen under 1944 för att städa, laga mat och ta hand om barn. De var specialutbildade, uniformerade och hade statligt subventionerad lön. Hemvårdarinnekåren är ett tidigt exempel på...

Datum & tid

 • Standardköket i Farsta - en historia om Sverige - på Farsta bibliotek
  Datum:
  2019-03-14
  Tid:
  18:00 - 19:30
Senast uppdaterad
2019-01-16

Skriv ut

Till toppen av sidan