Poesi i parken

Poeterna Elis Burrau och Bengt af Klintberg framför nyskrivna dikter om kärlek och svamp, och musikern Sara Parkman bjuder på en egensinnig blandning av svensk folkmusik från urskogen och storslagen pop med inslag av house. Välkomna till en poetisk afton i det gröna!

Bengt af Klintbergs rapporter från svampskogen innehåller både minnesbilder och poetiska snapshots. Otaliga dikter har skrivits om fåglar, havet, kärleken och döden. Men dikterna om svampar är lätt räknade, trots att många av oss gärna plockar svamp när årstiden är den rätta. Blek taggsvamp är den första svenska diktsamlingen helt ägnad åt svampar och svampplockning.

Bengt af Klintberg är mest känd som folklivsforskare, men i hans litterära bagage ingår flera diktsamlingar. Urvalet Ord i snön kom 2006 på ellerströms. Essän "Paddehattar" i boken Kuttrasju (1998) handlar om svamparnas namn genom århundraden.

Elis Burraus diktsamling ”Röda dagar” framställer en ny enkelhet, ett nervigt flöde av skevt romantiska mellanrum och vardagligt ängsliga poser. De röda dagarnas bloggmytologiska skum fylls av Charlotte Gainsbourgs besvikelse på ”solnedgångens koncept”, Hello Kittys verbala hjärta och den subtila arbetskritiken i ”The Simple Life”.

”Gudarna är galna, stjärnorna är blinda, jag är ledsen ganska ofta, men det är okej. Jag försökte skriva rastlöst hudlös poesi utan att ljuga så hemskt mycket. Mixa hjärta, smärta och antiklimax. Min förra diktsamling var ett missbildat referensbibliotek som verkligen lyckades, det här är populärkultur”, berättar Burrau.

Röda dagar ges ut av 10TAL Bok i maj 2017 och är Elis Burraus andra diktsamling. Debuten ”och vi fortsatte att göra någonting rörande” kom 2016 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Burrau är född 1992, bosatt i Stockholm.

Sara Parkman är född 1989 i Västernorrland och utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon är verksam som musiker, skribent och konstnär och har arbetat med artister som Silvana Imam och Seinabo Sey. Hon har skapat musikradio till Sveriges Radio, kulat på Moderna Muséet, varit spelman på bland annat Sápmi Pride, Bingsjöstämman, Cinema Queer och Dramaten. 2010 var hon med och startade nätverket Folkmusiker Mot Rasism och har spelat fiol och druckit kaffe vid allehanda köksbord runt om i hela landet.

Sara Parkman skapar en plats där känslorna får sträcka ut sig, sätta sig tillrätta och dra djupa friska andetag för första gången på länge. Grunden står stadigt lutad mot anti­nationalistiska och feministiska principer och utifrån det får hennes musik fritt spelrum, ­ det blir ett lapptäcke av traditioner, ångestvrål, vildvuxen mörkgrön skog, utsikt över havet, skörhet, singoallakex, fäbodrömmar, ömhetsbetygelser och chips vid skogsvägen, smulor innanför kragen. Det ska skava lite, det ska klia lite och det ska bränna när skiten går ner. Hela poängen är att det lilla livet ska kännas. Det ska kännas ordentligt.

I samarbete med 10TAL Bok och ellerströms förlag.

Datum

 • Poesi i parken
  Datum:
  2017-08-28
  Tid:
  18:00 - 19:00

Serie:

Målgrupp:

Kategori:

Plats

Observatorielunden Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

Datum & tid

 • Poesi i parken
  Datum:
  2017-08-28
  Tid:
  18:00 - 19:00

Plats

Observatorielunden Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2017-08-15

Skriv ut

Till toppen av sidan