Min själsfrände med Aris Fioretos

Hör författaren Aris Fioretos i ett samtal om sin litterära själsfrände Vladimir Nabokov – en författare med gränslös kärlek till detaljen. Du kan boka plats via bokningsformuläret längst ner på sidan eller via vår kundtjänst, tel. 08-508 30 900.

Aris Fioretos, Vladimir Nabokov
Aris Fioretos Foto: David Brandt, Vladimir Nabokov Foto: Yousuf Karsh

I Stadsbibliotekets samtalsserie Min själsfrände berättar författare och andra kulturpersonligheter om en bok eller ett författarskap som följt dem genom livet och betytt mycket för dem. Serien är en del i bibliotekets arbete med att skapa mötesplatser mellan samtida och äldre skönlitteratur. Samtalen leds av Harald Hultqvist.

Aris Fioretos beskriver själv första gången han drabbades av Nabokov:

"Platsen var ett café i Santa Monica, tiden en mars­eftermiddag 1992. Humöret var i bot­ten, livet i spillror, kärleken det sista jag ville tänka på. För att komma på andra tankar bläddrade jag i Nabokovs Transparent Things. Jag fastnade för det tredje kapitlet, som består av en beskrivning av en blyertspenna. Utan att märka det försjönk jag i något som jag först senare förstod var trans."

Aris Fioretos bor och arbetar i Berlin och Stockholm och har översatt sex av Nabokovs romaner; Genomskinliga ting blir den sjunde. Han är själv författare till en rad romaner och essäer, däribland Mary som nominerades till Augustpriset 2015 och vann Sveriges Radios Romanpris 2016. Idag läser han Nabokov annorlunda än för ett kvarts sekel sedan och kan störa sig på hans demonstrativa stil och arrogans, men han berörs fortfarande av författarens omsorg om detaljen, intresset för minnets och åtråns samröre och försöken att lura tiden och ändå förbli förgängligheten trogen.

Vladimir Nabokov (1899–1977) är en av 1900-talets mest inflytelserika författare. Han föddes i Sankt Petersburg men levde större delen av sitt liv i exil i Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz och skrev på både ryska och engelska. Romanen Lolita är hans mest lästa verk och blev en internationell succé när den kom ut 1955. Även hans övriga verk, t.ex. romanerna Blek låga (1962) och Ada or Ardor (1969), har haft ett stort inflytande på den modernistiska och postmodernistiska romanen. Vid sidan av skrivandet studerade Nabokov fjärilar och konstruerade schackproblem.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka nedan eller ring vår kundtjänst på tel. 08-508 30 900.

Datum

 • Min själsfrände med Aris Fioretos
  Datum:
  2016-10-19
  Tid:
  18:00 - 19:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Rotundan Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Vatten, gåshud av

  Vatten, gåshud ett otal ord om romanen : essä

  Hur fångas främmande erfarenheter i ord? Kan en text erbjuda asyl? Med hjälp av ett hundratal sökord leder Fioretos läsaren in i sitt eget verk och samtidigt ut i en överväldigande värld. Så uppstår ett kort lexikon om romanen i början av 2000-talet.

 2. Omslagsbild: Mary av

  Mary roman

  En roman om Grekland under åren 1967-1974. Mary studerar arkitektur i Aten och är politiskt aktiv. 1973 grips hon för statsfientlig verksamhet. Efter tretton dygn förs hon, några andra kvinnor och en pojke till en ökänd fängelseö. De ska städa inför ankomsten...

 3. Omslagsbild: Lolita av

  Lolita

  En medelålders man tar med sin tolvåriga styvdotter på en resa genom USA. Han utnyttjar henne sexuellt. Boken utkom 1955, översattes till svenska 1957. Nyöversättning av Aris Fioretos.

Datum & tid

 • Min själsfrände med Aris Fioretos
  Datum:
  2016-10-19
  Tid:
  18:00 - 19:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Rotundan Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2016-09-16

Skriv ut

Till toppen av sidan