Midsommargården fyller 75 år!

Telefonplans bibliotek och Föreningen Midsommargården bjuder in till ett fullspäckat program för stora och små. Det blir en heldag för stora och små med musik, magi, lokalhistoria, DJ, clownbesök, skapande, konst, street art, författarsamtal, minnen, vandring, zumba och tyst dans. Kom och fira vår fantastiska 75-åring tillsammans med oss!

Svartvit bild av Telefonplans tunnelbanestation.
Telefonplan, invigning av Röda linjen, 5 april 1964. L M Ericsson har smyckat perrongen med en enorm Kobratelefon. Foto: okänd.

Fri entré till alla programpunkter och ingen platsbokning. Tänk dock på att komma i tid till de föreställningar och föredrag du vill se så att du får en bra plats!

Program – när och var det händer:

 • 11.00-11.30: Brännkyrka Brunnsorkester  – i Midsommargårdens foajé.  Orkestern som har repat på Midsommargården sedan barnsben bjuder på en blandad repertoar. De inleder med Midsommargårdens Marsch och avslutar med Thank you for the music. När orkestern börjar spela vet vi att kalaset och firandet är igång.
 • 11.00-11.30: Totoo trollkarl mingeltrollar  –  i biblioteket, i huset foajé, utanför huset!  Totoo Trollkarl dyker upp där du minst anar och bjuder på magi, lek och skratt.
 • 11.30-12.00: Magisk föreställning med trollkarlen Totoo  –  i biblioteket. Totoo trollkarl, svensk mästare i barntrolleri 2016, trollar för små och stora. Totoo Trollkarl är en fingerfärdig figur som bjuder på spektakulära trollkonster. Var beredd på överraskningar!        
 • 11.30-11.40: Telefonplan till fots  – i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. Ungdomsjobbare på Stadsmuseet berättar om den lokala stadsdelsvandring som de har tagit fram. Ta en karta och gå i din egen takt. På vägen får du lära dig om områdets dåtid, nutid och framtid.   
 • 11.40-11.50: En hembygdsförening i storstan – varför? – i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. Hägerstens hembygdsförening berättar om sin verksamhet.   
 • 12.00-12.45: Funkisfest och trädgårdsdrömmar bland telefoner och midsommarkransar – i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. Med hjälp av gamla fotografier, kartor och polisrapporter reser vi bakåt i tiden, utan att lämna platsen. Martin Nyblom från Stockholmskällan visar bilder och berättar Telefonplans och Midsommarkransens historia.          
 • 12.00-14.00: Klipp och klistra med Cecilia – i biblioteket. Pysselverkstad med bibliotekets nya barnbibliotekarie. 
 • 13.00-13.30: Nalle Clown har fjärilar i magen – i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. Humor, värme och clownens klassiska väska fylld med förundran. Följ med på Nalle Clowns upptäcktsfärd där han finner fjärilar och andra magiska ting.
 • 13.00-14.00: Totoo trollkarl mingeltrollar – i biblioteket, i huset foajé, utanför huset! Totoo trollkarl dyker upp där du minst anar och bjuder på magi, lek och skratt.   
 • 13.30-16.30: Bygg en robot - Lego Mind Storms  – i ett av Midsommargårdens klassrum, en trappa upp. Tillsammans med programmerarna från Programmering – Rosa Stationen Telefonplan får du bygga ihop en robot, kanske en hund, eller något från fantasin, vem vet? Kom och prova lekfull programmering, med våra skickliga och i allra högsta grad roliga lärare!
 • 14.00-14.30: Magisk föreställning med trollkarlen Totoo – i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. Totoo trollkarl, svensk mästare i barntrolleri 2016, trollar för små och stora. Totoo Trollkarl är en fingerfärdig figur som bjuder på spektakulära trollkonster. Var beredd på överraskningar!  
 • 14.30-14.45: Sthlm Pipe Band – på torget framför Midsommargården. Sthlm Pipe band spelar säckpipa och trumma och har spelat på en mängd olika event och tillställningar sedan 1968. Bandet spelar främst traditionell skotsk och irländsk musik och de kommer bjuda på många kända melodier.
 • 15.00-16.00: Möt författaren och kransenbon Kjell Johansson – i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. I april 2021 tilldelades stockholmsskildraren Kjell Johansson Stockholms kulturpris i litteratur. Ur juryns motivering: ”Med sin vackra prosa, starka medkänsla och absurda humor har Kjell Johansson förnyat den svenska proletärromanen.” Möt författaren och hör honom berätta om den nyutkomna romanen ”Dåligt folk”. Det kommer att finnas utrymme för frågor och boksignering.  
 • 16.15-16.30: Sthlm Pipe Band – på torget framför Midsommargården. Sthlm Pipe Band spelar säckpipa och trumma och har spelat på en mängd olika event och tillställningar sedan 1968. Bandet spelar främst traditionell skotsk och irländsk musik och de kommer bjuda på många kända melodier.
 • 16.30-17.30: Generationszumba där seniorerna tar täten –  i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp.Tillsammans med Lisa från Lisolej Dans värmer vi upp inför det tysta discot. På Lisas pass kan ingen stå still!
 • 17.30-19.30: Silent Disco - dansa i din egen bubbla –  i Midsommargårdens stora sal, en trappa upp. Ta chansen att välja din egen spellista och dansa tillsammans med andra på Silent Disco. Med lurarna på kan du välja tre olika kanaler och dansa i din egen bubbla. Perfekt uppvärmning inför lördagsnatten!

Dessutom pågår följande aktiviteter mellan klockan 11.00 och17.00:

 • I Midsommargårdens matsal serveras tårta. Inget firande utan tårta! Vi bjuder på kalasfika och firar 75-års jubilaren Midsommargården. 
 • I Midsommargårdens foajé kan du dela med dig av ditt bästa Midsommargårdenminne. Vad gjorde du första gången du besökte Midsommargården, vilken är bästa boken du har lånat på Telefonplans bibliotek och vad är sig likt sedan 40-talet? Vi är nyfikna på husets hemliga historia så kom och dela med dig av dina minnen. Till hjälp finns tips på berättandet som konst.
 • I foajén blir det också serieberättande för barn. Vad är Midsommarkransen för dig? Har du varit med om något spännande i området? Har du en historia att berätta? Kom och rita en serie om just din historia. På plats finns hjälp och tips, hur du ritar en serie och hur du kan berätta en berättelse från början till slut.    
 • Telefonplan till fots – hämta din karta vid ett bokbord i foajén. Ungdomsjobbare på Stadsmuseet har tagit fram en stadsdelsvandring för hela familjen. Ta en karta och gå i din egen takt. På vägen får du lära dig om områdets dåtid, nutid och framtid.
 • Hägerstens Hembygdsförening - utställning och bokbord i foajén. Hembygdsföreningen säljer sina skrifter samt visar en utställning med historiska bilder från Telefonplan och Midsommarkransen.
 • StudioUngs konstnärer visar sin konst i foajén. Midsommargårdens kreativa kurser för unga går under namnet StudioUng. Idag är det kursdeltagare från våra konst- och street art-kurser som delar med sig av några av sina senaste alster. Ta del av målningar, teckningar och fotografier från deras verk på den lagliga graffitiväggen i Tantolunden.
 • Lär känna Midsommargården (informationsbord i foajén). Midsommargården berättar om hur du kan få en ny vän genom projektet MedVän och om allt roligt viktigt, angeläget och fint som händer i huset under hösten och vintern.
 • I Gläntan - i skogsområdet mittemot T-banan blir det dans med Dj Hans Xavier med Silent Dansgolv. I Gläntan hittar ni DJ Hans Xavier som varit på Stockholms elektroniska musiks frontlinje sedan 2015. Hans Xavier spelar på klubbar, raves, festivaler och efterfester både i Sverige och internationellt. Musiken blir en selektion från 1994-2021 med både egna och andras låtar. I lurar finns chans att dansa till hans beats.Vid dåligt väder flyttar vi in till Midsommargårdens källarlokal. 
 • I Gläntan blir det dessutom tillfälle att pröva sina konstnärliga skills med Street Art. Pröva spray-teknik, samarbeta med andra och skapa konst. Och varför inte lyssna på DJ Hans Xavier, samtidigt som du du målar graffiti? Vid dåligt väder flyttar vi in till Midsommargårdens källarlokal.

Arrangemang: Telefonplans bibliotek i samarbete med Föreningen Midsommargården. Med stöd från Stiftelsen Midsommargården och Studieförbundet Bilda. 

Läs mer om de olika deltagarna i följande länkar:

 

Datum

 • Midsommargården fyller 75 år!
  Datum:
  2021-10-30
  Tid:
  11:00 - 19:30

Plats

Midsommargården och biblioteket. Telefonplans bibliotek


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Dåligt folk av

  Dåligt folk

  I Dåligt folk återvänder Kjell Johansson till den tematik och de miljöer där flera av hans mest älskade romaner utspelat sig. Det handlar om barnets utsatthet och livets grymhet, men också om den försoning som kan komma från oväntat håll. Och om allt som...

 2. Omslagsbild: Huset vid Flon av

  Huset vid Flon

  Den andra delen i trilogin "De utsatta". Miljön är Midsommarkransen några år i slutet av 1940- och början av 1950-talet. Här bor i en förfallen villa en liten pojke tillsammans med föräldrar, syster och morföräldrar. Han lär sig att ingen är att lita på och...

Datum & tid

 • Midsommargården fyller 75 år!
  Datum:
  2021-10-30
  Tid:
  11:00 - 19:30

Plats

Midsommargården och biblioteket. Telefonplans bibliotek

Senast uppdaterad
2021-10-13

Skriv ut

Till toppen av sidan