Martin Jonols om Stalin på Östermalm

Författarträff på Östermalms bibliotek med Martin Jonols om den nya boken "Stalin på Östermalm".

Foto: Snezana Vucetic Bohm

Martin Jonols (tidigare Montelius) är författare och dramatiker och har bland annat skrivit pjäser för Radioteatern och Uppsala teater och gett ut ungdomsböcker på Rabén och Sjögren och Berghs förlag. Nu är han aktuell med boken Stalin på Östermalm, en uppgörelse med sin egen släkthistoria.

Morfadern Gustav Johansson är övertygad Stalinist och Moskvaagent. Han är uppväxt på den fattiga landsbygden i Västergötland och sitter i ledningen för Sveriges kommunistiska parti och skriver samtidigt kupletter åt Karl Gerhard. Mormor Eva Palmær kommer från överklassens Östermalm och växer upp i en liberal och akademisk familj med en far som sitter i Nobelkommittén för kemi. Hon gifter sig så småningom med Gustav och de flyttar båda till Sovjet under en tid för att utbilda sig i den kommunistiska läran och lever sedan resten av sina liv som stalinister på Östermalm.

Stalin på Östermalm är en historisk skildring av Sverige och den kommunistiska rörelsens utveckling genom hela 1900-talet men också en personlig och drabbande biografi om en pojkes uppväxt och konsten att växa upp och bli sin egen person.

Röster om boken:

Stalin på Östermalm är en känslig skildring, berättad med stor säkerhet fritt från longörer och onödiga utvikningar. Dessutom är det en rolig bok.” (Clara Block Hane, SvD)

”Jag har aldrig läst något liknande. Det här är riktigt bra. Läs, lev och lär.” (Widar Andersson, Folkbladet)

Kom och lyssna när Martin Jonols berättar om sin bok i ett samtal med bibliotekarien Eva Östergren.

Boka plats i bokningsformuläret eller via Kundtjänst, 08-508 30 900

Välkommen!

Datum

 • Martin Jonols om Stalin på Östermalm
  Datum:
  2021-11-11
  Tid:
  19:15 - 20:15

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Målgrupp:

Kategori:


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Stalin på Östermalm av

  Stalin på Östermalm

  Morfar skriver känsloladdade sånger om det proletära paradiset och är Moskva-agent på Östermalm. Mormor är kommunist uppväxt med hembiträden och nobelmiddagar. Pappan kallas Sveriges blivande Lenin och vill bli spion för Kina. Med lätt hand och svart humor...

Datum & tid

 • Martin Jonols om Stalin på Östermalm
  Datum:
  2021-11-11
  Tid:
  19:15 - 20:15

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2021-10-13

Skriv ut

Till toppen av sidan