Möt litteraturforskaren Lydia Wistisen – digitalt samtal med Hornstulls bibliotek

Årets Stockholm läser-bok, Peter Pohls ”Janne, min vän”, skildrar några ungdomars upplevelser i Stockholm på 50-talet. Lydia Wistisen, verksam vid Stockholms universitet, har forskat om ungdomars upplevelser och erfarenheter av staden. Vi har därför bjudit in henne till ett samtal om staden, så som den ses ur de ungas ögon i den litteratur som riktar sig till dem.

Foto: Amanda Forssblad

Välkommen till ett samtal med Lydia Wistisen som forskar om ungdomars upplevelser och erfarenheter av staden. I sin avhandling har Wistisen kapitel med titlar som ”portuppgången”, ”skyltfönstret”, ”ungdomsgården” och ”kojan”, platser med särskild betydelse för ungdomar. Att kojan kan vara viktig vet den som läst årets Stockholm läser-bok, ”Janne, min vän”, men det finns många platser att utforska när man som ung rör sig genom staden, ibland utan något mål. Vi hoppas på spännande synvinklar på ungdomslitteraturen, och kanske ett och annat boktips.

Så här gör du för att delta:

 1.    Du bokar plats här på hemsidan genom kundtjänst på tel.08-508 30 900 eller på plats på biblioteket.

2.     Efter anmälan skickar vi ut en Zoom-länk via mejl.

3.     När samtalet börjar trycker du på länken, (”Join Zoom meeting”), som vi skickat ut till dig.

En Zoom-app kommer då automatiskt laddas ned på din dator eller mobiltelefon första gången du klickar på Zoom-länken. (Godkänn app-hämtningen som är gratis.)

Om ni har frågor kontakta oss transtromerbiblioteket.ssb@stockholm.se

Än en gång, varmt välkommen!

Om Stockholm läser
Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. I år läser vi ”Janne, min vän” av Peter Pohl.

 

Datum

 • Möt litteraturforskaren Lydia Wistisen – digitalt samtal med Hornstulls bibliotek
  Datum:
  2021-05-26
  Tid:
  19:00 - 20:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Janne, min vän av

  Janne, min vän

  1950-talets Stockholm. Tolvårige Krille berättar om sin starka vänskap med Janne. När Janne dök upp i grabbgänget på söder förändrades allt - nu är han död.

 2. Omslagsbild: Janne, min vän av

  Janne, min vän

  Den 31 augusti 1954 klockan 18.32 ändrades allting. Då dök Janne upp från det okända, och med sin häpnadsväckande cykel prejade han sig in bland oss, grabbarna i gänget på Söders höjder. Rödhåriga, fräkniga Janne blev Krilles vän, en högst ovanlig vän...

Datum & tid

 • Möt litteraturforskaren Lydia Wistisen – digitalt samtal med Hornstulls bibliotek
  Datum:
  2021-05-26
  Tid:
  19:00 - 20:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Senast uppdaterad
2021-05-17

Skriv ut

Till toppen av sidan