Möt Agnes Lidbeck, Kayo Mpoyi och Nina Wähä

Romankväll! Hör romanaktuella Agnes Lidbeck ("Gå förlorad"), Kayo Mpoyi ("Mai betyder vatten") och Nina Wähä ("Testamente"). Moderator: Annina Rabe, kulturjournalist & litteraturkritiker.

Annina Rabe. Foto: Cato Lein. Agnes Lidbeck, Kayo Mpoyi, Nina Wähä. Foto: Kajsa Göransson.

Kvällens moderator Annina Rabe recenserar skönlitteratur och tv i bland annat Svenska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet Snällposten.

*

Agnes Lidbeck är analytiker och småbarnsförälder, vilket innebär att författandet sker på nätter och under korta pauser på bland annat tunnelbanan.

2017 utkom den hyllade och omtalade romandebuten "Finna sig", ett resonemang kring och undersökande av kvinnoroller. Agnes Lidbeck erhöll Borås Tidnings Debutantpris för denna bok.  

2018 kom författarens andra bok "Förlåten", där Agnes Lidbeck fortsätter sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag. 

Våren 2019 utkommer den tredje romanen "Gå förlorad", som är avslutande del i den triptyk som inleddes med "Finna sig" och "Förlåten".

*

Kayo Mpoyi har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan och kursen ”Your silence will not protect you". 

Tidigare har Kayo Mpoyi bland annat arbetat med e-lärande och medverkat i seriealbumet Gränslöst mod – ett seriealbum från Cirkus Cirkör och Clowner utan Gränser.

Debutromanen "Mai betyder vatten" utgår från myter berättade i Kayo Mpoyis familj, en uppväxtskildring i Tanzania, som blandar afrikanska myter om anmödrarnas förbannelser med den stränga kristna guden.

*

Nina Wähä, författare, skådespelare och sångare, debuterade 2007 med kritikerrosade romanen "S som i syster". Har spelat en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan (2005) och har sjungit i popbandet Lacrosse.

Författarens hyllade roman "Titta inte bakåt!" (2010) tar upp begrepp som identitet och hopp kontra hopplöshet och nostalgi. Och om en människa verkligen är samma människa livet igenom, och om inte, var går i så fall gränsen till bedrägeri?

Nina Wähäs nya bok "Testamente" är en familjeroman som inte liknar något annat. Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kanske kan man helt enkelt skriva om den?

*

I samarbete med Norstedts förlag

*

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart.

Kom i tid! Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart. Det finns även ett antal drop-in-platser och ståplatser.

Datum

 • Möt Agnes Lidbeck, Kayo Mpoyi och Nina Wähä
  Datum:
  2019-03-28
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Det finns inga lediga platser 2019-03-28.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Testamente av

  Testamente

  Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kanske kan man helt enkelt skriva om den? När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne. Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller fjorton beroende på hur man räknar) som aldrig någonsin dragit jämt. Där är raggaren, den duktige äldste sonen, kåkfararen, den homosexuelle sonen som skiter i vad folk i trakten tycker. Och Annie som är på smällen. Och modern som bestämt sig för att något måste hända. Och alla de andra. Och, sist men inte minst, fadern som bär på familjens mörka hemlighet. Eller snarare: fadern som är familjens mörka hemlighet. Nu är uppgörelsens tid. Snart kommer inget att vara som förut.

 2. Omslagsbild: Gå förlorad av

  Gå förlorad

  Anders är osäker på vad han tycker om sitt jobb. Det blir inte som han tänkt sig. Han är osäker på bilderna han tar, de blir inte heller riktigt bra. Han är osäker på om han orkar träffa sin älskarinna ikväll, han är osäker på sina drömmar och han är osäker på om han verkligen trivs i villakvarteren. Han är osäker på om han trivs med sig själv. Men trots all sin osäkerhet är Anders helt övertygad om andra saker. Han är till exempel säker på att han älskar sin fru, sin dotter och sin mamma. Han tvivlar inte en sekund på sina känslor för dem. Finns det något problem så är det att han älskar dem för mycket. För vad skulle hända om han inte gjorde det? Ensamheten är den största skräcken. Och den stora lockelsen - den som är ensam kan inte bli lämnad. I Gå förlorad undersöker Agnes Lidbeck livets små sanningar och stora lögner, avståndet mellan att vilja vara och att kunna bli, sprängkraften i våra känslomässiga reaktioner och våra rationella förklaringar till varför vi inte kunde mer än vad vi klarade av. Under loppet av tjugo år får vi följa Anders: make, pappa och son. Ett äktenskap som utvecklas, en dotter som växer upp, en mor som åldras. I mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden. Gå förlorad är den avslutande delen i den triptyk som inleddes med Finna sig och Förlåten.

 3. Omslagsbild: Mai betyder vatten av

  Mai betyder vatten

  Det här är berättelsen om hur en flicka blir till. Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet. I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud – som ser det som Adi helst vill gömma. Mai betyder vatten är Kayo Mpoyis debutroman.

Datum & tid

 • Möt Agnes Lidbeck, Kayo Mpoyi och Nina Wähä
  Datum:
  2019-03-28
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Det finns inga lediga platser 2019-03-28.

Senast uppdaterad
2019-02-19

Skriv ut

Till toppen av sidan