Läsecirkel om Caesaria av Hanna Nordenhök

Välkomna att samtala om denna kritikerrosade roman!

Bokomslag till "Caesaria". Foto: Anna Davison.

Tiden är vid 1800-talets mitt. Vid ett kejsarsnitt blir en flicka, Caesaria, förlöst och omhändertagen av kvinnoläkaren Eldh, modern dör vid ingreppet. Caesaria blir sedermera förflyttad till lantgården Lilltuna där hon får växa upp tillsammans med en gårdskarl, en hushållerska och olika tllfälliga pigor. Doktor Eldh gör återkommande, sporadiska besök.

Detta är en roman om hur ett omhändertagande av ett barn övergår i ett slags maktmissbruk och vanvård.  Men det kan också läsas som en metaforisk berättelse om att vara människa och kvinna, om att växa upp i en kropp och i ett psyke och den befrielse som aldrig infinner sig. På ett nästan hypnotiskt och samtidigt alldeles precist och klart språk beskrivs själva kärnan av existensen, detta outgrundliga och oerhört sinnliga, alldeles sköra tillstånd.

Hanna Nordenhök tilldelades Sveriges radios romanpris 2021 för "Caesaria" med motiveringen: ”För en mörk berättelse som genom sitt poetiska språk blir till en vacker läsupplevelse”. 

Läs boken i förväg och dela tankar och åsikter i samtal med andra läsare och två bibliotekarier.

Läs mer om Stadsbibliotekets bokcirklar här. Våra bokcirklar genomförs just nu digitalt via zoom.

För anmälan, mejla: bokcirklarasplund@stockholm.se

När du kontaktar oss via e-post, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).

Här hittar du alla nominerade titlar till sveriges Radios Romanpris 2021.

Datum

 • Läsecirkel om Caesaria av Hanna Nordenhök
  Datum:
  2021-06-29
  Tid:
  18:00 - 19:30

Målgrupp:

Kategori:


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Caesaria av

  Caesaria

  På ett ensligt sommarresidens förvarar en framstående kvinnoläkare en flicka han en gång skar fram ur moderlivet som man lyfter den skimrande pärlan ur ett ostron. Det är den moderna gynekologins och obstetrikens gryning och kvinnokroppen är ett dunkelt landskap...

Datum & tid

 • Läsecirkel om Caesaria av Hanna Nordenhök
  Datum:
  2021-06-29
  Tid:
  18:00 - 19:30
Senast uppdaterad
2021-06-18

Skriv ut

Till toppen av sidan