Knytnäve eller kram? Möt Elisabeth Hjorth & Zara Kjellner

Författarna Elisabeth Hjorth och Zara Kjellner möts i ett samtal om sina aktuella romaner "Fadern" och "Manhattan" (10TAL Bok). Båda tematiserar patriarkala strukturer och såväl våldsamt som subtilt förtryck mot kvinnor i sina böcker.

Elisabeth Hjorth & Zara Kjellner. Foto: Pernilla Ahlsén resp Astrid Grelz
Elisabeth Hjorth & Zara Kjellner. Foto: Pernilla Ahlsén resp Astrid Grelz

Varför blir en del män fäder och utvecklar nävar, medan andra blir pappor och utvecklar händer? Elisabeth Hjorths roman "Fadern" utspelar sig under tidigt 1980-tal i en glesbygd där arbetet med jorden bytts ut mot arbetet i fabriken. I boken talar en flicka: om en våldsam far, om barndomen och samhället, om skräck, kärlek och hämnd. Hon är utsatt nu men en dag ska hon bli oslagbar.

Under kvällen möter du också författaren Zara Kjellner som är aktuell med debutboken "Manhattan". Det är en berättelse om Sonia i dagens Stockholm, hennes dominante pojkvän och den Peter Pan-liknande älskaren, om fotomodellen på Instagram och män med knutna nävar. Under sitt behagfulla yttre bär Sonia på en inneboende ilska.

Varför slåss kvinnor med öppna händer?

Elisabeth Hjorth och Zara Kjellner samtalar om olika slags våld och förtryck. De diskuterar också hur unga kvinnors och flickors frihet representeras i den samtida romanen, men även vilken frihet skrivande kvinnor har idag.

Elisabeth Hjorth är författare och litteraturkritiker. Hon har gett ut en diktsamling och fyra romaner och 2015 disputerade hon med avhandlingen "Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik".

Zara Kjellner är född 1992 och bosatt i Stockholm.

I samarbete med 10TAL Bok.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart.

Kom i tid! Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser och ståplatser.

Datum

 • Knytnäve eller kram? Möt Elisabeth Hjorth & Zara Kjellner
  Datum:
  2019-05-22
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Nattens regn och dagens möda av

  Nattens regn och dagens möda

  Världen rustar för krig när Sveriges intellektuella röster samlas i Sigtuna för att diskutera dikten och moralen. Karin Boye är en av de tongivande, samtidigt som hon är kluven inför debatten och männen som för ordet. En kväll råkar hon möta Ruth Kjellén i...

 2. Omslagsbild: Vid himlens början av

  Vid himlens början roman

  Elsiie har förlorat sin nyfödda dotter och i sorge­arbetet glider hon allt längre ifrån Henrik, som hon lever med. De blir till sist som främlingar för varandra. En dag blir Elsiie varse en kvinna som sitter i tunnelbaneuppgången och tigger. På något sätt är...

Datum & tid

 • Knytnäve eller kram? Möt Elisabeth Hjorth & Zara Kjellner
  Datum:
  2019-05-22
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2019-05-07

Skriv ut

Till toppen av sidan