Katarina Genar möter läsroboten Bibi

På Skärholmens bibliotek har det flyttat in en robot som gillar när du läser för den. Boken den tycker allra bäst om är ”Charlie, Charlie, är du där?” – en lätt och lite läskig bok om en mystisk skola skriven av Katarina Genar och illustrerad av Alexander Jansson. Onsdag 20 november klockan 13 besöker Katarina Genar biblioteket! Hon berättar om hur hon skriver sin bokserie ”Mystiska skolan” och läser högt ur ”Charlie, Charlie, är du där?” för oss och för läsroboten Bibi!

Författaren mot blå bakgrund bredvid roboten. Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage. Foto Katarina Genar: Satu Knape. Foto roboten Bibi: Gustav Nygren.

Författaren Katarina Genar bor i Linköping och har skrivit flera böcker för barn i 9-12-årsåldern. Hon skriver även böcker för yngre barn och lättlästa böcker för vuxna. Katarina tycker om att träffa sina läsare och berätta om hur hon skriver sina böcker och om vad som inspirerar henne till att skriva. På Skärholmens bibliotek ska hon för första gången träffa en läsrobot! Dessutom ska hon läsa sin egen bok för Bibi!

Bibi är bibliotekets läsrobot. Hen är en mänsklig robot som är ungefär 1.20 meter hög. Hen kan röra på huvud, armar och överkropp, och hen är ganska gullig. Bibi kom till oss på biblioteket i oktober 2019.

Mänskliga robotar används på allt fler ställen i samhället. Vi på biblioteket vill väcka läslust och nyfikenhet på ny teknik när barnen träffar en humanoid robot under roliga och trygga former. Under hösten har andraklassare i Skärholmen träffat vår robot. Boken de läser är ”Charlie, Charlie, är du där?” en lättläst bok i den populära serien ”Mystiska skolan” skriven av Katarina Genar och illustrerad av Alexander Jansson.

Tillsammans med Digital Edge utvecklar vi roboten med mjukvara som gör att den kan lyssna och reagera på högläsning ur boken. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek, Digital Edge och Bonnier Carlsen.

Länk till Digital Edge

På Bonnier Carlsens webbsida kan du läsa mer om Katarina Genar

Datum

 • Katarina Genar möter läsroboten Bibi
  Datum:
  2019-11-20
  Tid:
  13:00 - 14:00

Målgrupp:

Kategori:


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Charlie, Charlie är du där? av

  Charlie, Charlie är du där?

  Mystiska skolan, del sex. Greta älskar sin mystiska skola. På rasten skiner solen och luften är varm. Men helt plötsligt och från ingenstans sveper en kall vind förbi. Himlen mörknar och det börjar regna! Sally, som är några år äldre, är inte förvånad...

 2. Omslagsbild: Anden i glaset av

  Anden i glaset

  Följ med till skolan där porten gnisslar, det finns spindelväv i fönstren och man hör väsande andetag i korridoren. Lättläst, rysmysigt och lagom läskigt i Katarina Genars serie för nybörjarläsare. Filmiskt och magiskt illustrerat av Alexander Jansson. Greta...

 3. Omslagsbild: Svarta madam av

  Svarta madam

  Kom fram, kom fram Svarta Madam! Följ med till skolan där porten gnisslar, det finns spindelväv i fönstren och man hör väsande andetag i korridoren. Lättläst, rysmysigt och lagom läskigt i Katarina Genars serie för nybörjarläsare. Filmiskt och magiskt...

Datum & tid

 • Katarina Genar möter läsroboten Bibi
  Datum:
  2019-11-20
  Tid:
  13:00 - 14:00
Senast uppdaterad
2019-11-14

Skriv ut

Till toppen av sidan