Kan jag verkligen påverka klimatet?

Hör Maria Wetterstrand och Johan Kuylenstierna i ett samtal om vad som krävs för att påverka världen med sin livsstil i ljuset av dagens internationella klimatpolitik. Samtalet inleds med en visning av Leonardo DiCaprios dokumentär ”Before the Flood”. Möjlighet till platsbokning via bokningsformuläret eller vår kundtjänst, tel. 08-508 30 900.

Foto Maria Wetterstrand: Fredrik Hjerling Foto Johan Kuylenstierna: SEI/Janne Danielsson

Temperaturen i Arktis stiger och isen smälter i rekordfart. På bara hundra år har polarregionen förvandlats från en livsfarlig och gåtfull plats till ett område i stort behov av mänskligt skydd. Forskning och diplomati är viktiga delar för utvecklingen runt Arktis, men utmaningen på miljöområdet är också en fråga för konsten och det offentliga samtalet.

Hur ser framtiden egentligen ut för Arktis och klimatet i stort? Är vi människor beredda att göra de uppoffringar som krävs för att minska vår klimatpåverkan? Och finns det överhuvudtaget någon poäng med tanke på vad som händer på global nivå? Hör Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör och f.d. språkrör för Miljöpartiet i ett samtal med Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms Universitet och chef för Stockholm Environment Institute.

Cirkatider:

Kl. 18–19.30: visning av dokumentären ”Before the Flood”

Kl. 19.30–20.15: samtal med frågestund

Dokumentärfilmen ”Before the Flood” är resultatet av en tre år lång resa där skådespelaren och FN-ambassadören Leonardo DiCaprio besökt olika miljöer över hela världen och intervjuat en mängd miljöexperter och politiker. Bland de personer som medverkar i filmen finns Elon Musk, Barack Obama, påven Francis och John Kerry men även Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet. Filmen kommer från National Geographic.

Evenemanget är en del i ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan sex bibliotek i USA och Nordeuropa som går under namnet Arctic Imagination. Under våren 2017 hålls en serie evenemang, föreläsningar och livesamtal i New York, Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Nuuk som fokuserar på klimatförändringarna i Arktis ur ett kulturellt perspektiv. Förutom Stockholms stadsbibliotek deltar New York Public Library, Kungliga biblioteket i Köpenhamn, Nasjonalbiblioteket i Oslo, Grönlands centralbibliotek samt Kungliga biblioteket i Stockholm. Läs mer om projektet på arcticimagination.com.

Fler samtal i Stockholm under våren:

Onsdag 15 mars kl. 18: Drömmen om Arktis. Vad är det med Arktis som fascinerar människan så? Författarna Majgull Axelsson och Gunnar D. Hansson samtalar om litterära polarexpeditioner och Arktis i litteraturen. Läs mer här.

Torsdag 6 april kl. 18: Vems ansvar är Arktis? Vilka konsekvenser får de smältande polarisarna? Vem äger egentligen naturtillgångarna i Arktis, och hur långt sträcker sig individens ansvar? Hör samhällsdebattören Stina Oscarson och idéhistorikern Sverker Sörlin i ett samtal om Arktis nutid och framtid.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka nedan eller ring vår kundtjänst på tel. 08-508 30 900.

Datum

 • Kan jag verkligen påverka klimatet?
  Datum:
  2017-05-03
  Tid:
  18:00 - 20:15

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Book cover: Den nya gröna vågen av

  Den nya gröna vågen

  De goda exemplens makt ”Vad spelar det för roll om jag gör något?” När klimatfrågan behandlas i böcker, media och av politiker landar det inte sällan i undergångsscenarier. Domedagsprofeternas version lägger sig som en blöt filt över viljan att förändra....

 2. Book cover: Gratislunchen eller Varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut av

  Gratislunchen eller Varför det är så svårt att ...

  De senaste århundrandena har vi kunnat avnjuta historiens största gratislunch. Det fossila bränslet har gett oss en frihet som människan tidigare bara kunnat drömma om. Men: Oljereserverna minskar utan möjlighet till påfyllning, samtidigt som vårt beroende av de...

 3. Book cover: Omställningen till en hållbar utveckling av

  Omställningen till en hållbar utveckling

  På en alltmer befolkad, fullt ut globaliserad, och allt mer miljömässigt och socialt turbulent värld, står den mänskliga utvecklingen och väger. Vart ska vi tippa? Kommer vi att röra oss mot en demokratisk och fredlig framtid där planeten fortsätter att stödja...

 4. Book cover: Frihet av

  Frihet

  I den här romanen tecknar Jonathan Franzen ett skarpt och ömsint porträtt av medelklassfamiljen Berglund där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och närvarande föräldrar kämpar för en bättre värld. De sopsorterar, engagerar sig i sin miljö och...

Datum & tid

 • Kan jag verkligen påverka klimatet?
  Datum:
  2017-05-03
  Tid:
  18:00 - 20:15

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2017-04-25

Skriv ut

Till toppen av sidan