Jag är din sjungande röst

En musikalisk kväll inspirerad av Erik Axel Karlfeldts poesi. Hör Karlfeldts dikter läsas tillsammans med besläktad poesi på ryska, polska, jiddisch och tyska. I programmet deltar också den ryska kontratenoren Yaroslav Zdorov, känd för sin unika och varma klangfärg, som kommer att framträda ackompanjerad av piano.

Erik Axel Karlfeldt, målning av Carl Larsson. Bild: Project Runeberg
Erik Axel Karlfeldt, målning av Carl Larsson. Bild: Project Runeberg

Erik Axel Karlfeldt (1864-1931) föddes i Karlbo i Kopparbergs län, och var en svensk poet och författare. Han var ledamot av Svenska Akademien 1904–1931 och postum mottagare av Nobelpriset i litteratur 1931.

Hans debutverk kom 1895 och hette "Vildmarks- och kärleksvisor". Därefter är han mest känd för sina verk "Fridolins visor och andra dikter" samt "Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim". Fridolin är där ett slags alter ego för Karlfeldt, en bondson som har studerat, men blivit bonde och som skriver dikter på lediga stunder – en blandning av odalbonde och kulturmänniska. Dikterna har en litterär prägel och Karlfeldt inspirerades av skalder från äldre tider som Wivallius, Lasse Lucidor och Bellman. Dalarna är en viktig del av dikterna, och platsen hyllas såväl för sin skönhet som för sin roll som ett orört ideallandskap dit den moderna tiden inte nått.

Programmet ordnas i samarbete med kulturföreningen Röster från den kulturrika världen. De har tidigare genomfört ett program på Stadsbiblioteket om den ryska poeten Marina Tsvetajeva, och även kvällens program kommer att ha internationell prägel. Dikter kommer att läsas och även framföras i tonsättning, såväl av Karlfeldt som av andra poeter som är beläktade med honom. Språk som kommer att höras under kvällen är förutom svenska också ryska, polska, jiddisch och tyska. 

En speciell gäst från Moskva kommer delta i programmets musikaliska del. Det är kontratenoren Yaroslav Zdorov som kommer sjunga ackompanjerad av piano. Yaroslav har även tidigare varit i Stockholm och varit högt uppskattad av publiken och nu återvänder han för att ytterligare en gång sjunga de sånger i hans repertoar som är i samklang med Erik Axel Karlfeldts poesi.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart.

Kom i tid! Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser och stå-platser.

Datum

 • Jag är din sjungande röst
  Datum:
  2019-02-11
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Rotundan Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Karlfeldt av

  Karlfeldt dikt och liv

  »En stor ›Life & letter‹-studie som har samma ambitionsnivå som Thorsten Fågelqvists och Jöran Mjöbergs klassiska arbeten.« | Magnus William-Olsson, Aftonbladet I Staffan Bergstens bok om Erik Axel Karlfeldt porträtteras en av den svenska poesins främsta...

 2. Omslagsbild: Samlade dikter av

  Samlade dikter

  Karlfeldts sex diktsamlinger, ett urval ungdomspoesi samt den postumt utgivna samlingen "Efterskörd". Samtliga dikter är försedda med ordförklaringar och kommentarer.

Datum & tid

 • Jag är din sjungande röst
  Datum:
  2019-02-11
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Rotundan Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2019-01-17

Skriv ut

Till toppen av sidan