"Ingen går med i en sekt"

Ett samtal om sekterism inom religionen och kulturen med författarna Anna Lindman, som skrivit om Filadelfia-församlingen i Knutby, och Johan Heltne, som beskriver den litterära samtiden med utgångspunkt i sin uppväxt i Livets ord. En del av Stockholms bokhelg.

Bild: Nina Ulmaja
Bild: Nina Ulmaja

Det är den kärleksfulla gemenskapen som lockar, den stora känslan av mening, strålkastaren av varmt ljus som sköljer över en. Som sedan plötsligt slocknar, och det blir hårt, det blir kallt, och man måste vara stark. I sitt reportage möter Anna Lindman de vanliga medlemmarna, pastorerna och barnen som växte upp i sekten i Knutby och berättar om den tilltagande radikaliseringen och de rättsliga domarna mot församlingens ledare. "Sekten" är en omskakande genomlysning av den destruktiva gemenskapens mekanismer och hur denna sorts relationer kan snärja också den starkaste.

Under sin uppväxt i församlingen Livets ord mötte Johan Heltne en tystnadskultur som drevs fram av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister och misslyckanden. Samma tänkande präglar nu det svenska samhället i stort. Inte minst visar det sig på den litterära scenen. Kärnan där är, menar Heltne, en litteratursyn som uppvärderar moralisk tydlighet och som misstänkliggör moralisk oklarhet. "Sympati för djävulen" är en berättelse om religiös och politisk makt, känslostumhet och den möjliga eller omöjliga frigörelsen i litteraturen och konsten.

Bibliotekarie Karin Cellton i ett samtal med Anna Lindman och Johan Heltne om sekteristiska mekanismer.

Boka för att försäkra dig om plats.

Plats: Stadsbibliotekets aula på Odengatan 61 D. 

I samarbete med Fri Tanke.

Det här programmet är en del av Stockholms bokhelg under vilken Stockholms gator fylls av litterära samtal, signeringar och releaser.

Alla Stadsbibliotekets program under Stockholms bokhelg.

Programmet för hela Stockholms bokhelg.

Bild: Nina Ulmaja och Lukas Möllersten

Datum

 • "Ingen går med i en sekt"
  Datum:
  2022-05-21
  Tid:
  15:00 - 16:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Om vädret tillåter är vi på terrassen framför biblioteket, men annars i Stadsbibliotekets aula på Odengatan 61 D Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Sympati för djävulen av

  Sympati för djävulen

  Under sin uppväxt i församlingen Livets ord mötte Johan Heltne en tystnadskultur som drevs fram av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister och misslyckanden. Samma tänkande präglar nu det svenska samhället i stort. Inte minst visar det sig på...

 2. Omslagsbild: Sekten av

  Sekten ett reportage om Knutby Filadelfia

  Ingen går med i en sekt. Det är den kärleksfulla gemenskapen som lockar, den stora känslan av mening, strålkastaren av varmt ljus som sköljer över en. Som sedan plötsligt slocknar, och det blir hårt, det blir kallt, och man måste vara stark.

Datum & tid

 • "Ingen går med i en sekt"
  Datum:
  2022-05-21
  Tid:
  15:00 - 16:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Om vädret tillåter är vi på terrassen framför biblioteket, men annars i Stadsbibliotekets aula på Odengatan 61 D Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2022-05-20

Skriv ut

Till toppen av sidan