Hierta, Hebbe, Almqvist – moderna människor och visionära journalister

Samtal och scener om en dramatisk tid när det moderna Sverige föddes. Med skådespelarna Tuvalisa Rangström och Richard Forsgren, journalisten Kerstin Brunnberg, Ami Lönnroth från Wendelas Vänner och Olof Holm från Almqvistsällskapet.

Richard Forsgren. Foto: Philippa Björnbom. Tuvalisa Rangström. Foto: Peter Ågren.

Tuvalisa Rangström – skådespelare, textförfattare och programledare, som 2018 bland annat gjorde stor succé som dramatiker och regissör med föreställningen ”Kungliga förvandlingsakademien på Drottningholms Slottsteater”.  

Richard Forsgren – skådespelare med mycket bred erfarenhet från scen och duk – har bland annat trollbundit en miljonpublik i den hyllade TV-serien ”Jordskott” på Sveriges Television i rollen som polisen Tom Aronsson. 

Kerstin Brunnberg – journalist samt tidigare VD på Sveriges Radio – nu bland annat ordförande i Stiftelsen Expo samt en av grundarna av utmärkelsen ”Årets Mediaamazon”.

Ami Lönnroth – frilansjournalist och författare – startade sin yrkesbana på Handelstidningen i Göteborg och har därefter bland annat arbetat på Svenska Dagbladet samt innehaft en gästprofessur i journalistik. Tillsammans med maken driver Ami Lönnroth kulturhuset Wendela Hebbes Hus i Södertälje, Sveriges första journalistmuseum.

Olof Holm – fil. mag. och sekreterare i Almqvistsällskapet – är engagerad och mycket aktiv i en rad litterära sällskap och har bland annat startat och drivit ”Sällskapsliv på Skansen”, där de olika litterära föreningarna, som ingår i DELS, presenterat skilda författarskap.

*

Programmet hålls i samarbete med Wendelas Vänner och Almqvistsällskapet.

*

I Wendela Hebbes litterära salonger, som hölls i våningen på Stora Nygatan 21, kunde man möta en rad av tidens kulturpersonligheter, bland andra Carl Jonas Love Almqvist, granne och nära vän. De båda höll kontinuerlig kontakt även under Almqvists landsflykt, då författaren höll sig undan ett åtal för försök till giftmord på procentaren Johan Jacob von Scheven.

Wendela Hebbe, som var gift men maken hade flytt utomlands på grund av ekonomiska oegentligheter, ingick så småningom ett så kallat "Stockholmsäktenskap" med Lars Johan Hierta. Paret fick även en son ihop. Sedan tidigare hade Wendela Hebbe tre döttrar med sin make.

*

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart.

Kom i tid! Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart. Det finns även ett antal drop-in-platser och ståplatser.

Datum

 • Hierta, Hebbe, Almqvist – moderna människor och visionära journalister
  Datum:
  2019-03-27
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Bokning till 2019-03-27 18:00

Det finns lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 3.


Biblioteket tipsar

Datum & tid

 • Hierta, Hebbe, Almqvist – moderna människor och visionära journalister
  Datum:
  2019-03-27
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Bokning till 2019-03-27 18:00

Det finns lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 3.

Senast uppdaterad
2019-03-19

Skriv ut

Till toppen av sidan