Hbtqi-frågor nu och då

I år firar vi 100-årsjubiléet av allmän rösträtt i Sverige. Kan alla medborgare delta i samhället på lika villkor? Vilka kamper för ökad jämlikhet förs i Sverige idag?

Foto av författaren Edward Summanen
Fotograf Hugo Thambert

Hur har synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet förändrats under historiens gång? Vilken utveckling har skett när det kommer till hbtqi-personers rättigheter i Sverige? Vilka hbtqi-frågor är aktuella just nu? Edward Summanen, författare till boken "Queera tider - hbtqi nu och då" ger en introduktion till queer historieskrivning och nutid. Boken tar upp både historia och samtida livsvillkor för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queers och intersexpersoner. I denna föreläsning får du en introduktion till nutida hbtqi-begrepp, mer kunskap om Priderörelsens framväxt, inspireras av modiga kämpar för jämlikhet och slutligen inblick i vilka frågor som hbtqi-rörelsen driver idag.

Edward Summanen är socionom, genusvetare, författare och skribent. Han har skrivit flertalet metodmaterial, barnböcker och läromedel som fokuserat på just hbtqi, likabehandling och rättighetsarbete. Edward har över 15 års erfarenhet av arbete med hbtqi-frågor, och främst med fokus på hälsa och livsvillkor. "Queera Tider" är hans senaste bok och utkom på Rabén & Sjögren 2021. Den, liksom denna föreläsning, vänder sig till alla som vill veta mer om hbtqi-frågor.

Övriga föreläsare i serien "Demokrati = kamp!" är Sarah Delshad 17/10 som föreläser om muslimsk feminism, Sara Sjölander 20/10 som talar om begreppet minoritetsstress och hur vi kan minska den, och Yonnas Seyoum 27/10 som berättar om antirastistisk kamp ur ett historiskt såväl som dagsaktuellt perspektiv. Välkomna!

Datum

 • Hbtqi-frågor nu och då
  Datum:
  2021-12-01
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Bokning till 2021-12-01 18:00

Det finns lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 3.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Queera tider av

  Queera tider hbtqi då och nu

  Hur har synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet förändrats under historiens gång? Vilken utveckling har skett när det kommer till hbtqi-personers rättigheter i Sverige? Vilka frågor är aktuella just nu? Och vart kan du vända dig om du...

Datum & tid

 • Hbtqi-frågor nu och då
  Datum:
  2021-12-01
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Bokning till 2021-12-01 18:00

Det finns lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 3.

Senast uppdaterad
2021-11-02

Skriv ut

Till toppen av sidan