Från Diskofeber till Rejvhysteri - Ett författarsamtal med forskaren Anna Gavanas

Samtalet ingår i serien ”Vetenskap för vetgiriga”, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, i samarbete mellan Stockholms universitet och Stockholms stadsbibliotek

Formgivare: Magnus "Glafisk" Frederiksen

Elektronisk dansmusik är idag en självklar och okontroversiell del av Sveriges kulturliv. Historien är dock präglad av konflikt och maktförhandlingar, feber och hysteri. Socialantropologen och författaren Anna Gavanas pratar om pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag. Trots att den elektroniska dansmusikscenen varit synnerligen betydelsefull för svenskt kulturliv och musikexport – från 1970-talets Abba till 2010-talets Avicii och Swedish House Mafia – vet vi väldigt lite om dess lokala historia. Hittills är svensk forskning om disko, house/techno och rejv i princip obefintlig. Nu har det blivit dags att börja göra upp med den elektroniska dansmusikens historia i Sverige. Med boken "Från diskofeber till rejvhysteri" gräver Gavanas inte bara fram de starka motreaktioner som mötte disko och rejv. Hon  återger även vad som faktiskt utspelade sig bland deltagare – bortom rubrikerna. Generationers röster från förflutna dansgolv blir till en berättelse om Stockholm och om Sverige. Detta är ett försök att få klarhet i den feber och den hysteri som kommit oss alla så nära, som inlemmats i våra sinnen, minnen och kroppar och på avgörande sätt präglat våra samhällen och uppväxter.

Anna Gavanas är socialantropolog och författare som skrivit böcker och artiklar med fokus på elektronisk dansmusikscen och DJ-kultur. Hon har även publicerat böcker och artiklar med fokus på arbetsliv, migration, familj och äldreomsorg. Gavanas är doktor i Socialantropologi (sedan 2001) och docent i Genusvetenskap (sedan 2009).

I februari 2020 kommer Gavanas ut med den arkivhistoriska boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien” på Stockholmia förlag.

2016 kom Gavanas ut med med den uppmärksammade reportageboken ”Pensionärsplaneten: spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld” (Makadam Förlag ) — om svenska pensionärers liv i Spanien utifrån ett socialantropologiskt forskningsprojekt.

2016 gav Gavanas även ut boken ”DJ-liv: historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm,” skriven tillsammans med Anna Öström (Gidlunds Förlag).

Andra böcker skrivna av Anna Gavanas är bland annat: "DJ Culture in the Mix" (2013), "Rundgång" (2009), "Rena Hem på Smutsiga Villkor?" (2013) och "Fatherhood Politics in the United States" (2004).

Inom kulturområdet är Gavanas verksam sedan slutet av 1990-talet: som DJ, arrangör och musikproducent, under bland annat namnet Gavana samt med skivbolaget Meerkat Recordings Mer info här.

Varmt välkomna till Hornstulls Biblioteksscen på ett författarprogram i samarbete med Stockholms Universitet.

Biljetter bokas via webbsidan eller genom att ringa kundtjänst på telefon 08 - 508 30 900. Du kan också ringa oss på Hornstulls Bibliotek på telefon 08-508 30 860.

Mer om kvällens föreläsning på Stockholms Universitets webb

Mer om föreläsningsserien "Vetenskap för vergiriga", ett samarbete med Stockholms Universitet 

Mer om Anna Gavanas

 

Datum

 • Från Diskofeber till Rejvhysteri - Ett författarsamtal med forskaren Anna Gavanas
  Datum:
  2020-02-20
  Tid:
  19:00 - 20:30

Boka plats

Bokning till 2020-02-20 19:00

Det finns 1 lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 5.

Datum & tid

 • Från Diskofeber till Rejvhysteri - Ett författarsamtal med forskaren Anna Gavanas
  Datum:
  2020-02-20
  Tid:
  19:00 - 20:30

Boka plats

Bokning till 2020-02-20 19:00

Det finns 1 lediga platser!

Information om bokning

Detta evenemang är gratis

Du kan boka plats för max 5.

Senast uppdaterad
2020-01-10

Skriv ut

Till toppen av sidan