Författarsamtal med Johan Croneman - journalist, tv-kritiker och krönikör

Sveriges kanske argaste, elakaste och drygaste kritiker i samtal med Emma Ulvaeus.

Johan Croneman. Foto: Max Brouwers

Jag har många gånger kallats Sveriges argaste kritiker. Den elakaste. Den bittraste. Den drygaste. Jag tycker själv att jag ofta är lite för snäll, låter folk komma undan för lätt. Jag ångrar just ingenting av det jag skrivit, förutom texter som är uselt formulerade. Jag har några fans också, läsare som jag är Croneman med, och som tycker att jag är rätt rolig och hyggligt skrivkunnig. Man får ta det goda med det onda – men aldrig bli tråkig.

Johan Croneman är sedan 25 år tillbaka bland annat frilansande film- och tv-kritiker på Dagens Nyheter. Han är uppvuxen i Norrköping, utbildad i Göteborg och bosatt i Stockholm sedan drygt 30 år. Boken ”Växlande molnighet” är Cronemans egen beskrivning av sig själv – journalisten som kanske är mest motvalls i hela Sverige.

I  den självbiografiska romanen ”Jag är olyckligt här” försöker Croneman reda ut varför han alltid mått så dåligt. Här berättar författaren om sprit- och spelmissbruk, depressioner, barnen, brustna hjärtan och spruckna aortor. Läsaren möter Johan Croneman till att börja med i en sjukhussäng i Tyskland där han svävar mellan liv och död medan sonen håller honom hårt i handen.

Den nysläppta boken ”Samlad värk” - tillägnad Johan Cronemans fiender och kritiker - är ett urval av Cronemans texter i Dagens Nyheter från de senaste 25 åren. Tre längre kapitel är helt nyskrivna och handlar om skrivandets himmel och helvete, skrivkramp och flow. Om integritet och anonyma hot men också om lojala, nyfikna och smarta läsare.

Fikasugen? Café Blond på Viktor Rydberg håller öppet kl 17-18 i samband med våra program. Matiga smörgåsar, söta bakverk och gott kaffe utlovas!

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka här på sidan. Bokningsfunktionen stänger tre timmar innan programmet. Drop in-platser finns i mån av plats.

Datum

 • Författarsamtal med Johan Croneman - journalist, tv-kritiker och krönikör
  Datum:
  2021-11-15
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Obs! Tillfällig programlokal: Viktor Rydbergs Gymnasium, Kungstensgatan 6 Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Jag är olyckligt här av

  Jag är olyckligt här

  Jag är olyckligt här är en berättelse om att överleva, även när man inte orkar eller vill. Om att kämpa, med allt och alla, men kanske framför allt med sig själv. Om att älska sprit och spel. Och sina barn. Men aldrig sig själv. Om att aldrig förlåta sig...

 2. Omslagsbild: Samlad värk av

  Samlad värk

  Samlad värk är ett urval av Johan Cronemans bästa texter, ett åttiotal krönikor från de senaste 25 åren och tre helt nyskrivna alster.Tillsammans tecknar de en bild av skrivandets helvete och njutning, av skrivkramp och flow, av integritet och påtryckningar, av...

Datum & tid

 • Författarsamtal med Johan Croneman - journalist, tv-kritiker och krönikör
  Datum:
  2021-11-15
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Obs! Tillfällig programlokal: Viktor Rydbergs Gymnasium, Kungstensgatan 6 Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2021-11-15

Skriv ut

Till toppen av sidan