Ebba Witt-Brattström om Kulturkvinnan

”Vad är Kulturkvinnan? Kort svar: Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga … Orsaken till att hon är undervärderad eller bortglömd är att Kulturmannen inte tål kritik och konkurrens i strålkastarljuset.”

Ebba Witt-Brattström
Foto: Marie Klingspor Rotstein

Ebba Witt-Brattströms nya essäsamling pekar på mansdominansen inom kulturvärlden. Samt – i än högre grad – hur central kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten är. Moa Martinson, Selma Lagerlöf, Karolina Ramqvist och Sofie Oksanen är bara några av alla kvinnliga författare, som trots detta hamnat i underläge inom den kulturella sfären.

2016 utkom Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, med två mycket uppmärksammade böcker. Essäsamlingen Kulturmannen och andra texter samt romanen Århundradets kärlekskrig, som är författarens skönlitterära debut.

Hösten 2017 följer Ebba Witt-Brattström upp Kulturmannen genom att ge ut essäsamlingen Kulturkvinnan och andra texter. Vars folkbildande och ofta mycket roliga texter rönt stor publicitet. Ebba Witt-Brattström är ju för många känd som kvinnan med de bestämda åsikterna utifrån ett starkt feministiskt perspektiv. Och som debatterar med väl underbyggda, underfundiga, roliga och lärorika argument.

Programmet ges i samarbete med Norstedts förlag.

Ebba Witt-Brattström, tidigare professor vid Södertörns högskola och vid Humboldtuniversitetets Nordeuropa-Institut i Berlin, innehar sedan 2012 professuren i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

2014 tilldelades Ebba Witt-Brattström Ivar Lo-Johanssons personliga pris med motiveringen: ”För ett författarskap som lyft fram arbetarlitteraturens kvinnor, inte minst i en banbrytande avhandling om Moa Martinson. I Ebba Witt-Brattströms genusforskning och folkbildande essäer har maktanalysen alltid ett klassperspektiv.” Avhandlingen Moa Martinson : skrift och drift i trettiotalet, som utkom på Norstedts förlag 1988, finns även utgiven som pocket.

Ebba Witt-Brattström räknas också som Nordens ledande Edith Södergran-expert. Andra författarskap Ebba Witt-Brattström ägnat sig djupare åt är bland annat Ola Hansson och Laura Marholm.

Webbsajten Nordisk kvinnolitteraturhistoria, som lanserades i mars 2012, har revolutionerat möjligheterna att snabbt och lätt få information kring kvinnliga författarskap i Norden under 1000 år. Åren 1993-1998 utgavs Nordisk kvinnolitteraturhistoria i fem band, varav ett biobibliografiskt, som ligger till grund för denna webbsajt. I arbetet med detta har Ebba Witt-Brattström varit en av de drivande.

Bland övriga priser och utmärkelser författaren tilldelats kan nämnas Elin Wägnersällskapets pris Årets väckarklocka 2015. Samt Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik år 2015 med motiveringen: ”I en tid av snabbanalyser och inslagna dörrar är årets Björn Nilsson-pristagare en representant för bildning, briljans och integritet. Uppkäftig och rakryggad går hon med kulturarvet som en fackla i det patriarkala mörkret. Orädd, alltid beredd, står hon i bredd – Ebba Witt-Brattström."

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart.

Datum

 • Ebba Witt-Brattström om Kulturkvinnan
  Datum:
  2018-01-10
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Kulturkvinnan och andra texter av

  Kulturkvinnan och andra texter

  Essäsamling om mansdominansen inom kulturvärlden. Professor Ebba Witt-Brattström vill visa hur viktig kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling. Bl.a. om hur kvinnliga författare som Moa Martinson, Selma...

 2. Omslagsbild: Århundradets kärlekskrig av

  Århundradets kärlekskrig punktroman

  En punktroman influerad av Århundradets kärlekssaga från 1978 av Märta Tikkanen. Enligt författaren skildras en kvinna och en man som lever i ett förhållande där mannen är oerhört destruktiv. De har levt tillsammans i ett halvt liv. Det som en gång var stor...

 3. Omslagsbild: Kulturmannen och andra texter av

  Kulturmannen och andra texter

  En samling texter som enligt författaren belyser det briljanta och dråpliga envig som pågått för öppen ridå sedan Kassandra genomskådade den mångförslagne Odysseus.

 4. Omslagsbild: Stå i bredd av

  Stå i bredd 70-talets kvinnor, män och litteratur

  Den könspolitiska dimension som kännetecknat 1970-talets litteratur började snart kritiseras. Professor Ebba Witt-Brattström visar att decenniet var både livaktigt och litterärt innovativt. En tematiskt upplagd litteraturhistoria som vill övertyga om att...

Datum & tid

 • Ebba Witt-Brattström om Kulturkvinnan
  Datum:
  2018-01-10
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2017-12-06

Skriv ut

Till toppen av sidan