Drömmen om Arktis

Hör författarna Majgull Axelsson och Gunnar D. Hansson i ett samtal om litterära polarexpeditioner och Arktis i litteraturen. Möjlighet till platsbokning via bokningsformuläret eller vår kundtjänst, tel. 08-508 30 900.

Majgull Axelsson Foto: Cato Lein Gunnar D Hansson Foto: Ulla Montan

Den iskalla och mytomspunna polarregionen har lockat äventyrslystna människor i århundraden och använts flitigt som symbol i konsten och litteraturen. Vad är det med Arktis som fascinerar människan så? Hör författarna Majgull Axelsson och Gunnar D Hansson i ett samtal om litterära polarexpeditioner och Arktis i litteraturen. Samtalet leds av Harald Hultqvist.

Majgull Axelsson är en av våra mest populära svenska samtida författare. År 2005 deltog hon i en polarexpedition som en del i Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram. Tre år senare utkom romanen "Is och vatten, vatten och is", ett laddat relationsdrama om syskonrivalitet som delvis utspelar sig på just ett polarforskningsfartyg. Bland hennes övriga verk märks särskilt "Rosario är död" (1989), "Aprilhäxan" (1997) och "Jag heter inte Miriam" (2014).

Gunnar D Hansson är författare, översättare och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Även han har deltagit i en forskningsexpedition inom ramen för Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram, år 2009 till Lomonorovryggen i Arktiska oceanen. Samma år utkom diktsamlingen som fick just namnet "Lomonosovryggen". Som översättare har han bland annat tolkat fornengelsk och fornisländsk poesi.

Samtalet är en del i ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan fem bibliotek i USA och Nordeuropa som går under namnet Arctic Imagination. Under våren 2017 hålls en serie evenemang, föreläsningar och livesamtal i New York, Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Nuuk som fokuserar på klimatförändringarna i Arktis ur ett kulturellt perspektiv. Förutom Stockholms stadsbibliotek deltar New York Public Library, Kungliga biblioteket i Köpenhamn, Nasjonalbiblioteket i Oslo, Grönlands centralbibliotek samt Kungliga biblioteket i Stockholm. Läs mer om projektet på arcticimagination.com.

Fler samtal i Stockholm under våren:

Torsdag 6 april kl. 18: Vems ansvar är Arktis? Vilka konsekvenser får de smältande polarisarna? Vem äger egentligen naturtillgångarna i Arktis, och hur långt sträcker sig individens ansvar? Hör samhällsdebattören Stina Oscarson och idéhistorikern Sverker Sörlin i ett samtal om Arktis nutid och framtid.

Onsdag 3 maj kl. 18: Kan jag verkligen påverka klimatet? Välkommen till en visning av dokumentären "Before the Flood" av Leonardo DiCaprio följt av ett samtal mellan Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör och Johan Kuylenstierna, professor och chef för Stockholm Environment Institute. Är vi beredda att göra de uppoffringar som krävs för att minska vår klimatpåverkan? Och finns det överhuvudtaget någon poäng med tanke på vad som händer på global nivå?

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka nedan eller ring vår kundtjänst på tel. 08-508 30 900.

Datum

 • Drömmen om Arktis
  Datum:
  2017-03-15
  Tid:
  18:00 - 19:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Book cover: Is och vatten, vatten och is av

  Is och vatten, vatten och is

  Tvillingsystrarna Inez och Elsie glider isär under tonåren. Elsie föder en son, Björn, och ger sig ut till sjöss. Inez blir kvar, får dottern Susanne och tar hand om Björn. På samma sätt som Inez lever i skuggan av Elsie, lever Susanne i skuggan av sin kusin...

 2. Book cover: Lomonosovryggen av

  Lomonosovryggen

  Genom Norra ishavet och strax förbi Nordpolen sträcker sig djupt under istäcket en bergskedja, Lomonosovryggen, uppkallad efter den ryske forskaren och poeten Michail Lomonosov. Under sex veckor sensommaren 2009 deltog Gunnar D Hansson i en expedition med isbrytaren Oden som hade till främsta uppgift att undersöka Lomonosovryggens geologiska formationer. Under färden tillkom denna diktsamling.

 3. Book cover: Expeditionen av

  Expeditionen min kärlekshistoria

  Läkaren Bea Uusma skriver om hur hon letar efter sanningen om ingenjör Andrées expedition. Hon gräver i arkiv, reser till Arktis och Nordpolen, träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i...

 4. Book cover: Evig natt av

  Evig natt en arktisk spökroman

  Året är 1937 och 28-årige Jack lever ett hopplöst liv i London – han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Fem män och åtta polarhundar korsar Barents hav, ser midnattssolen och slår läger i en avlägsen, obebodd vik i Spetsbergen i Norge, Gruhuken. De jagar, dricker whisky och lever ett liv som är ljusår ifrån den smutsiga dimman i London. Men den arktiska sommaren är kort. När nätterna åter blir mörka känner Jack ett krypande obehag. Han ser en mörk gestalt stiga upp ur havet, men vågar inte berätta om det för sina vänner. Inbillade han sig bara? Mörkret tilltar. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av, och till slut är Jack ensam kvar. Hur ska han klara fyra månader ensam i mörkret? Den eviga arktiska natten kan man inte fly ifrån, och snart fryser havet. Då kan Jack inte lämna lägret. Men Jack är ju inte helt ensam på Gruhuken – något vandrar i mörkret därute …

 5. Book cover: Profeterna vid Evighetsfjorden av

  Profeterna vid Evighetsfjorden

  År 1787 lämnar prästen Morten Falck Köpenhamn och reser till Grönland. I kolonin Sukkertoppen ska han kristna de odöpta infödingarna och han vill genomlysa kolonin med förnuft och upplysning. Men bland grönlänningarna pyr ilskan över danskarna. I mötet med...

Datum & tid

 • Drömmen om Arktis
  Datum:
  2017-03-15
  Tid:
  18:00 - 19:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2017-03-14

Skriv ut

Till toppen av sidan