Demokratins utmaningar – om historien och framtiden

Demokratin i Sverige 100 år. I september 1921 tillämpades den allmänna och lika rösträtten för första gången efter en lång politisk kamp. Stadsbiblioteket uppmärksammar 100 år av demokrati med en serie om tre samtal kring ämnet. Plats: Viktor Rydbergs gymnasium Jarlaplan på Kungstensgatan 6.

Kollage med Ola Larsmo, Åsa Wikforss och Sören Holmberg.
Ola Larsmo, Åsa Wikforss och Sören Holmberg. Foton: Clara Lidström, C Sturmark, Johan Wingborg.

Vad krävs för att göra demokrati? Hur stark är demokratin? Framtidens demokrati – hur ser den ut? Och vad kan vi lära av historien?

De medverkande i avsnitt ett:

Ola Larsmo, journalist, författare, debattör. Ordförande för svenska PEN 2009-2017. 2018 invald i styrelsen för svenska PEN. Frilansskribent främst i DN. Gett ut eller medverkat i ett 20-tal böcker, bland andra de hyllade "Swede Hollow" (2016) och "Översten" (2020). Nu aktuell med boken "Tio lektioner i svensk historia" på Kaunitz-Olsson förlag.

Åsa Wikforss, filosof och författare. Professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet sedan 2008. 2019 valdes hon in som ledamot i Svenska Akademien. Aktuell med boken "Därför demokrati: Om kunskapen och folkstyret", utgiven 2021 på Fri tanke förlag.

Sören Holmberg, professor emeritus vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, med särskild inriktning på valforskning. En av grundarna av SOM-institutet vid Göteborgs universitet 1986. Han har varit återkommande expertkommentator i Sveriges Television vid riksdagsvalen samt publicerat många rapporter och 27 böcker. Redaktör för antologin "Demokratins framtid" (tillsammans med Katarina Barrling) från 2018, utgiven av Sveriges Riksdag.  

Moderator: Patrik Schylström, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Skolans café säljer kaffe, smörgåsar och sötsaker till dig som blir sugen!

Missa inte nästa samtal i serien, tisdag den 5 oktober, om kvinnors kamp och åren som ledde fram till rösträtten. Det tredje och sista samtalet arrangeras onsdag den 13 oktober och då om kvinnlig rösträtt 100 år och om tiden efter det viktiga klubbslaget.

Datum

 • Demokratins utmaningar – om historien och framtiden
  Datum:
  2021-09-28
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Viktor Rydbergs gymnasium Jarlaplan på Kungstensgatan 6. Stadsbiblioteket


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Swede Hollow av

  Swede Hollow roman

  ”Swede Hollow” är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här...

 2. Omslagsbild: Översten av

  Översten

  Det här är berättelsen om Knut Oscar Broady, en svensk emigrant vars livsöde placerade honom mitt i ett stort antal avgörande ögonblick i såväl svensk som amerikansk historia.

 3. Omslagsbild: Tio lektioner i svensk historia av

  Tio lektioner i svensk historia

  Vill man förstå de moraliskt avgörande ögonblicken under kriget måste man inse att det inte fanns ett enda Sverige, utan att det då som nu pågick en strid mellan olika människor och grupperingar. Den kampen utkämpades såväl på folks arbetsplatser som i...

 4. Omslagsbild: Därför demokrati av

  Därför demokrati om kunskapen och folkstyret

  Varför demokrati? Svaren på frågan ter sig allt mer svävande. Färre tycks ha tilltro demokratins institutioner och diktaturen kallar sig demokratisk. Vi lever i postsanningens tid. I "Därför demokrati" argumenterar Åsa Wikforss för kunskapens centrala betydelse...

Datum & tid

 • Demokratins utmaningar – om historien och framtiden
  Datum:
  2021-09-28
  Tid:
  18:00 - 19:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Plats

Viktor Rydbergs gymnasium Jarlaplan på Kungstensgatan 6. Stadsbiblioteket

Senast uppdaterad
2021-10-12

Skriv ut

Till toppen av sidan