Barnförbjudet? Om Suzanne Ostens scenkonst för unga - på Farsta bibliotek

Hur ska man egentligen se ett barn? Som någon som måste skyddas från starka och svåra känslor eller som en färdig människa med förmåga att hantera svårigheter lika bra som en vuxen? I Suzanne Ostens uppsättningar blir barnen ofta experterna. En öppen föreläsning med teatervetaren Rebecka Brinch.

Fotograf: Sara P Borgström
Bild på lammungarnas fest

"Vad är det för värld vi presenterar för våra barn om vi inte pratar om död och sjukdomar? Suzanne Osten iscensätter barndomar som vi vanligtvis inte får se för de passar inte in i den goda barndomen", säger Rebecka Brinch.

Rebecka Brinch har analyserar fem av Ostens uppsättningar för barn: Paddakvariet  (1988), Delfinen (1992), Irinas nya liv (1996), Flickan, mamman och soporna (1998) samt Lammungarnas fest (2014). Alla fyra föreställningar som satts upp på Unga Klara. Studien sträcker sig över nästan trettio år av Ostens konstnärskap.

"Ostens teater för unga växer sidledes och utmanar tankar och idéer om barn och vuxna, flickighet och pojkighet, vad som är normalt och onormalt, och i ett större perspektiv även vad som kan betraktas som teater för vuxna respektive teater för barn, säger Rebecca Brinch.

Rebecka Brinch är doktor i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2018 med avhandlingen "Att växa sidledes"-

Suzanne Osten är en av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teater för barn och unga, med stor uppmärksamhet internationellt. 1975 grundade hon Unga Klara som en del av Stockholms Stadsteater, men sedan 2009 är scenen en ideell förening och ett aktiebolag. Målet är att ge alla barn och vuxna teater av hög kvalitet och driva den konstnärliga utvecklingen av teater med barnperspektiv både nationellt och internationellt. Den 1.a januari 2018 utsågs Unga Klara till nationell scen för barn och unga.

Samtalet ingår i serien ”Vetenskap för vetgiriga”, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, i samarbete meld Stockholms universitet.

Datum

 • Barnförbjudet? Om Suzanne Ostens scenkonst för unga - på Farsta bibliotek
  Datum:
  2019-02-20
  Tid:
  18:30 - 20:00

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Mina meningar av

  Mina meningar essäer, artiklar, analyser 1969-2002

  Kära läsare, Jag talar enträget om barn eller teater. Ofta båda två. När jag pratar om barnteater menar jag i själva verket revolution. Suzanne Osten är teater- och filmregissör, konstnärlig ledare för Unga Klara vid Stockholms Stadsteater sedan 1975 samt...

Datum & tid

 • Barnförbjudet? Om Suzanne Ostens scenkonst för unga - på Farsta bibliotek
  Datum:
  2019-02-20
  Tid:
  18:30 - 20:00
Senast uppdaterad
2019-01-16

Skriv ut

Till toppen av sidan