Att äta gott och göra gott – ett livesänt samtal om maten på din tallrik och hållbar utveckling

Att våra matvanor påverkar klimatet är inget nytt, men hur påverkar klimatförändringarna vad som på sikt hamnar på våra tallrikar? Hur kan vi i framtiden njuta av mat som är både hälsosam, god och hållbar? Vilka ingredienser ingår i framtidens mat och hur minskar vi matavfallet i alla led av matkedjan?

Foto: Peter Ardell, Fredrik Nilsson

Dessa frågor ska forskare från KTH Food Sustainability Network diskutera med en kock som är expert inom hållbar restaurangnäring.

Medverkande:

Moderator: Karin Larsdotter, KTH Sustainability Office

Rebecka Milestad är agronom, doktor i landsbygdsutveckling och docent i miljöstrategisk forskning. Hennes forskning är tvärvetenskaplig och tar ett helhetsgrepp på hela livsmedelskedjan. Det handlar exempelvis om jordbrukets förändringsförmåga och anpassning till nya förutsättningar, relationen mellan konsument och producent, stadsjordbruk och lokala nätverk för ekologiska livsmedel eller hur ekologiska och lokala livsmedelssystem fungerar och kan skalas upp.

Francisco Vilaplana Domingo, forskare KTH
Francisco är universitetslektor vars forskning handlar om hur vi kan utvinna nya näringsämnen från olika material i framtiden. Han undersöker de molekylära strukturerna hos kolhydrater från växter och svampar, och analyserar vilka näringsvärden och hälsoeffekter de kan ha som livsmedel.

Johan Gottberg, hållbarhetskock och medgrundare till Restauranglabbet
Johan Gottberg utnämndes till Årets Hållbarhetskock i Sverige 2014. Han är en av grundarna av Restauranglabbet, ett innovationsprojekt som undersöker hur hållbart och cirkulärt ett restaurangsystem kan bli. Restauranglabbet är en plattform som sammanför näringsliv och akademin, och som manifesteras genom en riktig krog. 2013 grundade Johan lunch- och eventrestaurangen K-märkt. Detta blev starten på en större expansion av Food Waste-rörelsen som den ser ut idag. På Johans meritlista syns bland annat flera stjärnprydda restauranger i London, Bryssel och Köpenhamn men även i Sverige, och han har även djup kunskap om hur en skapar innovativa och hållbara matidéer från frö till färdigt träd. 

Du kan anmäla dig till samtalet här på hemsidan. Då skickar vi en påminnelse och klimatsmarta boktips till dig innan samtalet. Du kan också se sändningen utan att anmäla dig. Vill du kunna ställa frågor i chatten? Se livesändningen via denna länk. 

Samtalet ingår i ett samarbete mellan KTH och Tranströmerbiblioteket där vi lyfter olika perspektiv av Agenda 2030. Agenda 2030 syftar till att främja god hälsa och utbildning, utrota fattigdom och hunger, öka jämställdhet och jämlikhet, säkra de mänskliga rättigheterna för alla samt främja fred och hållbar tillväxt. Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030 för hållbar utveckling

 

 

 

Datum

 • Att äta gott och göra gott – ett livesänt samtal om maten på din tallrik och hållbar utveckling
  Datum:
  2021-06-02
  Tid:
  19:00 - 20:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Datum & tid

 • Att äta gott och göra gott – ett livesänt samtal om maten på din tallrik och hållbar utveckling
  Datum:
  2021-06-02
  Tid:
  19:00 - 20:00

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2021-06-02

Skriv ut

Till toppen av sidan