Artoteket – låna hem riktig konst från Tensta bibliotek

Nu har du möjligheten att låna hem konst från Tensta bibliotek. Allt du behöver är ett bibliotekskort för Stockholms stadsbibliotek. I fyra veckor får du ha en konstnärs verk i ditt eget hem.

Konstverket
Konstverket "Det finns plats för alla" av Mona Huss Wallin. Foto: Johan Wahlgren.

Initiativtagare till Artoteket på Tensta bibliotek är konstnären Hans Carlsson, som aktualiserar begreppen folkbildning och det offentliga rummet inom ramen för Tensta konsthalls utställning Tensta museum: Rapporter från nya Sverige.

– För mig handlar det om hur kulturpolitiken har format svensk konst och vilken roll det finns för samtida konst på kulturinstitutioner utanför konstrummet. Offentliga kulturmötesplatser existerar på bräckliga villkor idag, säger Hans Carlsson.

Som ett initiativ för förmedling av konst via biblioteken bildade Konstfrämjandet för drygt 40 år sedan Artotek-73-modellen. 40 grafiska blad fanns då till utlån på ett femtiotal olika bibliotek runt om i Sverige. 

Konstverken är både grafiska blad och objekt, men även mer samtida uttryck som ljudkonstverk och performance. Konstnärerna som ingår i Artoteket är Sara Degerhammar & Mira Eklund, Ingrid Furre, Torsten Jurell, Lise Haurum, Malin Holmberg, Anna-Lena Jaktlund, Sofia Kråka, Sanna Marander, Carl-Johan Rosén, Claes Tellvid.

När kan jag börja låna konst?

Den 26 februari klockan 16.30 invigs Artoteket med en performance av Sofia Kråka. Klockan 17.00 presenteras Artorteket av Hans Carlsson och de medverkande konstnärerna. Utlåning av konstverken börjar efter presentationen.

Artoteket bjuder in till läsecirklar

Artoteket erbjuder också ett antal läsecirklar under några onsdagar våren 2014, klockan 18.00-19.00 på Tensta bibliotek. Det finns plats för tio personer på varje cirkel och du kan anmäla dig till hur många cirklar du vill.

12 mars "Konst, artotek och kulturpolitik, historia och framtid", cirkelledare Hans Carlsson.
19 mars "Om digital text", cirkelledare Carl Johan Rosén.
2 april "Biblioteket och arkivet i konsten", cirkelledare Hans Carlsson.
9 april "Döden, läsning ur böcker på temat döden", cirkelledare konstnären Malin Holmberg.

Läs mer om läsecirklarna här. Anmälan till läsecirklarna så väl som övriga frågor och kontakt på: tenstaartotek@gmail.com

Datum

 • Artoteket – låna hem riktig konst från Tensta bibliotek
  Datum:
  2014-02-26 till 2014-05-18
  till

Målgrupp:

Kategori:


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: 8 variationer av

  8 variationer prosa

  ”Det var en man som var konstnär. Som sådan hade han förvärvat visst anseende, han var representerad på museer, hans sociala ställning var god och hans ekonomiska icke helt förtvivlad.   Sitt liv (därom var han övertygad) hade han ägnat åt konsten. Må...

Datum & tid

 • Artoteket – låna hem riktig konst från Tensta bibliotek
  Datum:
  2014-02-26 till 2014-05-18
  till
Senast uppdaterad
2014-02-20

Skriv ut

Till toppen av sidan